Занижени нива на хемоглобина – симптоми и как да го повишим без лекарства

Ябълки- една ябълка на ден може да помогне за поддържане на нормалното ниво на хемоглобина. Ябълките са богати на желязо и заедно с 2015-10-01T12:23:16+00:00 Здравни Статии

Хемоглобинът е богат на желязо белтък, който се намира в червените кръвни клетки. Този протеин е отговорен за транспортирането  на кислорода до всички органи.

 

Неговата основна функция е да транспортира кислорода от белите дробове до тъканите на тялото, така че живите клетки могат да изпълняват правилно своите функции.

 

Когато нивото на хемоглобина намалява, се наблюдават  умора, слабост, задух, световъртеж, главоболие, бледа кожа, чупливи нокти, ускорена сърдечна дейност и липса на апетит. Ако нивото падне значително, състоянието може да се диагностицира като анемия и симптомите могат да се влошат.

 

Ниският хемоглобин е характерен за жените по време на бременност или при месечния им цикъл. Въпреки това,  може да има много други причини, които стоят зад ниския хемоглобин. Най-честата причина за това състояние може да бъде дефицит на желязо, фолиева киселина и витамини C и B12.

 

Ето как можем да повишим нивото на хемоглобина по естествен начин:

 

  1. Яжте богати на желязо храни като: черен дроб, червено месо, скариди, тофу, спанак, бадеми, фурми, леща, обогатени зърнени закуски, стриди и аспержи.

 

  1. Яжте богати на витамин С храни: папая, портокали, лимони, ягоди, чушки, броколи, грейпфрут, домати и спанак.

 

  1. Фолиевата киселина и  витамините от В групатаса необходими за производството на червените кръвни клетки. Така че, недостигът им автоматично води до ниски нива на хемоглобина.

 

– някои добри хранителни източници на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци, черен дроб, ориз, зеле, боб, пшеничен зародиш, обогатените зърнени храни, фъстъци, банани, броколи и черния дроб.

 

  1. Цвеклотое силно препоръчително за повишаване нивото на хемоглобина. Той е с високо съдържание на желязо, фолиева киселина, както и фибри и калий. Неговата хранителна стойност допринася за увеличаване на броя на червените кръвни клетки.

 

  1. Ябълки– една ябълка на ден може да помогне за поддържане на нормалното ниво на хемоглобина. Ябълките са богати на желязо и заедно с  другите полезни вещества в нея помагат за повишаване на нивата на хемоглобина. Яжте поне по една ябълка на ден.

 

  1. Нарът има желязо и калций, както и белтъчини, въглехидрати и фибри. Неговият хранителен състав може да помогне за увеличаване на хемоглобина в кръвта и за стимулиране на кръвообращението. Яжте по един средно голям нар  или изпийте чаша сок от нар всяка сутрин с вашата закуска.

 

  1. Копривата е билка, която може да изиграе ключова роля в повишаването на нивото на хемоглобина. Той е добър източник на желязо, витамини от група В, витамин С и други витамини, които  допринасят за увеличаване на хемоглобина.

 

– Добавете 2 супени лъжици изсушени листа от коприва в чаша гореща вода.
– Оставете да се накисне за около 10 минути
– Прецедете и след това добавете малко мед.
– Пийте два пъти на ден

 

 

 

Източник: www.medicinenet.com; www.emedicinehealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com