ЗАПЕК

Това е състояние на храносмилателната система, при което изпражненията  се втвърдяват и стават трудни за изхождане. Това може да бъде много болезнено и в по-тежки случаи да доведе до фекално задръстване. Обстипацията е тежка форма на запек.

 

 

ЗАПЕККартоф (Solanum tuberosum) – българската народна медицина използва сок от сурови картофи при запек.

 

 

 

 

 

 

ЗАПЕКЛечебен росопас (Fumaria officinalis) – прилага се при хроничен запек. Мацерат от дрогата – 2-3 чаени лъжички дрога от росопас на 2 чаши вода. Сместа се оставя в продължение на 3-4 часа за мацериране на дрогата. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно.

 

 

 

ЗАПЕКПолска поветица (Convolvulus arvensis) – притежава слабително действие. При консумиране на големи количества от растението е възможно да се появят оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, като повръщане, диария, общо неразположение!!! Една част от растението се залива с 5 части 70% спирт и се оставя да престои две седмици. Прецежда се и се пие от течността по ½ до 1 чаена лъжичка 2-3 пъти дневно като слабително средство.

 

ЗАПЕКТроскот (Cynodon dactylon) – в народната медицина растението се използва като слабително средство. Може да се използва под формата на декокт приготвен от 20 г коренища от троскот и 250 г вода, като се пие по 1 кафена чашка 2-3 пъти на ден.

 

 

 

 

ЗАПЕКСена/майчин лист/(Cassia acutifolia) – листата на сената имат очистително действие, което се постига чрез предизвиканото от тях засилване на перисталтиката предимно на дебелото черво. Дефекацията настъпва 5-10 часа след приемането на очистителната доза. В големи количества сената предизвиква коремни колики!!! За предпочитане е листата от сена и чайовете, които ги съдържат, да не се варят, тъй като получените чрез варене извлеци по-често предизвикват коремни колики. Студен извлек от сена се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица наситнени листа се накисват през нощта в чаша вода, на сутринта се прецежда през марля и прецедената течност се пие като очистително. Друг начин за прилагане: 1 супена лъжица от плодовете или листата се варят в 200 мл вода 5 минути. Отварата се изпива вечер преди лягане.

 

ЗАПЕКЗърнастец/крехък зърнастец, дива боя, боя-дърво/(Frangula alnus) – засилва перисталтиката и секреторните функции на дебелото черво. При продължително прилагане на дрогата може да настъпи хипокалиемия поради намаляне на резорбцията на калиеви йони. Изсушената кора след лагеруване най-малко в продължение на една година се прилага като слабително средство под формата на отвари, екстракти и др. Слабителният ефект настъпва след 8-10 часа. Една супена лъжица кора се запарва с една чаша вряща вода за 20 минути, след което се прецежда и се приема по половин чаша вечер и сутрин.

 

ЗАПЕКСлабителна зърника/жълта боя, насламика/(Rhamnus catharticus) – използва се като слабително средство. Слабителният ефект на извлека настъпва след около 10 часа. Дефекацията не се съпровожда от болка. 10 г счукани плодове се извличат с 200 мл вода в продължение на 8 часа (на студено), като така получената настойка се изпива на два пъти – сутрин и вечер.

 

 

ЗАПЕКРевен (Rheum peltatum) – слабителното действие на ревена се проявява при прилагането му във високи дози; в малки дози той може да действа запичащо, което се обуславя от наличието на таногликозиди.