Засилен интерес към научната среща по неонатология

Средногодишно от 10 до 15 процента от новородените деца са пациенти на интензивните отделения, като две трети от тях са недоносени. Това заяви проф. Мая 2014-06-15T06:15:44+00:00 Здравни Новини

Средногодишно от 10 до 15 процента от новородените деца са пациенти на интензивните отделения, като две трети от тях са недоносени. Това заяви проф. Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, по време на откриването на Регионалната научно-практическа среща по неонатология, която се провежда в Сливен. Проф. Кръстева отправи приветствие към участниците във форума. Тя подчерта, че асоциацията има амбицията да провежда ежегодни срещи на общността заради необходимостта от обмяна на опит. „На тези срещи имаме възможността да чуем новостите в нашата сфера, да направим контакти, които са от особена важност за всички нас, да поставим въпроси, свързани с ежедневната ни практика, да обсъждаме проблеми и да начертаем идеи за тяхното решаване“, каза проф. Кръстева.

 

Срещата беше открита от д-р Таня Праматарова, която заедно със старшата сестра на Отделението по неонатология в сливенската болница Пенка Стоилова, са се заели с организацията на форума. Приветствие към присъстващите отправи зам.-директорът по административните дейности в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен Розалина Спасова, като ги запозна и с историята на Отделението по неонатология. То е създадено през 1966 година. „Вече 48 години екипите, работещи в отделението непрекъснато даряват живот и здраве на всички деца, родени в болницата. То продължава да е единствено по рода си отделение за новородени на територията на сливенска област. Основната му цел е осигуряване на първична реанимация на рискови новородени, ранна и висококвалифицирана диагностика и лечение, денонощно наблюдение и грижи за всички новородени деца“, каза Спасова.

 

Към момента в отделението са разкрити 37 легла. То е оборудвано със съвременна медицинска апаратура за диагностика и лечение. В него работят 6-ма лекари, четирима от които са със специалност „неонатология“, 18 медицински сестри и 6-ма санитари. Спасова припомни, че през 2013 година бе открито изцяло обновеното отделение, ремонтирано за 188 000 лева. През последните години в помощ на отделението е фондация „Нашите недоносени деца“. Получавани са дарения от апаратура и пособия от фирми, организации, включително и от „Българската Коледа“.
За 2013 година през отделението са преминали 1 661 деца. Наблюдава се тенденция за запазване на голям брой новородени, преминали през интензивния сектор и сектора за специални грижи. По думите на Розалина Спасова, е голям броят на родилките на възраст до 18 години – 252 за 2013 г.

 

Организатори на научния форум са Българската асоциация по неонатология и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен.

 

Научните сесии включват доклади на представители на неонатологичното отделение в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, на Детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, Неонатологична клиника на МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ – Стара Загора, УМБАЛ „Г.Странски“ гр. Плевен, МБАЛ „Токуда Болница“- София, II САГБАЛ Шейново, СБАЛАГ „Майчин дом“-София, МБАЛ „Авис медика“ – Плевен, „МБАЛ-Русе“ и СБАЛДБ – София.

 

Сред включените в програмата теми са : „Негативни ефекти, диагноза и лечение на болката в неонаталния период“, „Хематологични показатели у новороденото“, „Скрининг за критични кардиопатии при новородени“ и др. Присъстват над 70 представители на неонатологичните отделения от София, Варна, Плевен Шумен, Търговище, Велико Търново, Бургас, Силистра, Габрово, Добрич, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Русе, Смолян и Сливен.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: tungphoto/www.freedigitalphotos.net