Защо не е здравословно да пропускаме закуската сутрин

Вие всички сте чували старата поговорка, която казва, че закуската е най-важното хранене за деня. Но колко от вас, закусват сутрин? В опит да намалим нетния. 2016-08-08T15:45:24+00:00 Здравни Статии

Вие всички сте чували старата поговорка, която казва, че закуската е най-важното хранене за деня. Но колко от вас, закусват сутрин? В опит да намалим нетния прием на калории с цел да бъдем слаби, по-голямата част от нас пропускат закуската. Но, всъщност не осъзнаваме, че с пропускането на закуската сутрин, ние вредим на здравето си.

 

Ето няколко причини, защо трябва да закусваме сутрин:

 

1. Пропускането на закуската сутрин, ще навреди на сърцето ви – според проучване, мъжете, които пропускат закуската имат около 27% по-големи шансове за появта на инфаркт, в сравнение с тези, които закусват. Д-р Лия Кейхил, която е ръководител на изследването, казва, че тези проценти не са толкова тревожни. Но тя също така подкрепя от факта, че закусването в действителност може да ограничи рискът от сърдечни атаки.

 

Хората, които избягват закуската са по-склонни да развият хипертония, от своя страна, това води до запушване на артериите. Запушването на съдовете пък, може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт.

 

2. Липсата на закуска води до повишаване на риска от появата на диабет тип 2 – във факултета по обществено здраве, в Харвард, е проведено проучване, което е имало за цел да установи връзка между хранителните навици и здравето. 46,289 жени са участвали в изследването, проведено в продължение на около шест години. Резултатите от проучването били невероятни. Според резултатите, жените, които имат навика да не закусват са с по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото при жените, които са закусвали ежедневно.

 

3. Пропускането на закуската може да причини напълняване – ако сте на режим за отслабване и имате навика да не закусвате, сега е времето да се замислите дали това е правилно. Според проучванията, проведени върху отрицателното въздействие при хора, които пропускат закуската, те имат по-високи шансове за напълняване.

 

Липсата на закуска води до силно желание за сладки и мазни храни. Плюс това, острият пристъп на глад ще ви накара да се натъпчите, с каквото и да е, само за да се заситите. Силното усещане за глад води до приемането на по-големи количества храна. Това води до надхвърляне на препоръчителния дневен прием на калории.

 

4. Пропускането на закуската може да увеличи риска от разитието на рак – когато не закусвате, вие подлагате организма си на стрес. Тялото реагира на този стрес подобаващо и при всяко следващо хранене, то започва да трупа подкожни мазнини. Затлъстяването от своя страна води до повишен риск от появата на рак.

 

5. Липсата на закуска сутрин може да доведе до появата на косопад – хранене, което съдържа опасно ниски нива на протеин може да се отрази на нивата на кератин, което от своя страна ще компрометира растежа на косата и ще се отключи косопад. Закуската е най-важното хранене за деня и има важна роля за стимулиране растежа на космените фоликули. Така че, ако искате да имате здрава и красива коса, трябва да закусвате всеки ден.

 

Пропускането на закуската, ще доведе до забавяне на метаболизма, което от своя страна ще доведе до затлъстяване.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com