Защо растителните масла са вредни за вашето здраве

Процесът на извличане на растителното масло е много прост. Растителните масла не трябва да се наричат растителни, тъй като са .... 2015-09-24T13:43:16+00:00 Здравни Статии

Процесът на извличане на растителното масло е много прост. Растителните масла не трябва да се наричат растителни, тъй като са направени от зърнени семена (повечето от тях са генетично модифицирани). Растителните масла, които са тъмни на цвят, претърпяват тежка обработка, за да се подобри вкуса им. Този процес включва няколко стъпки: обезмасляване, избелване и филтриране.

 

Вредата от растителните масла:

 

– Растителното масло е нездравословна храна. Хората са готвили с растително масло в продължение на няколко десетилетия и резултатите са катастрофални – увеличил се е броят на хората с рак и сърдечно-съдови заболявания.

 

– Растителните масла, като например соя, царевица, рапица и шафран са опасни за готвене, тъй като те съдържат много големи количества Омега-6 мастни киселини. Те са полезни за телата ни, само ако съотношението с Омега-3 киселините е еднакво. Рибата и рибеното масло са източници на Омега-3 мастни киселини. За съжаление, ние не консумираме много от тях.

 

– Растителните масла съдържат много полиненаситени мазнини. Състава на телата ни  е от 97% наситени и мононенаситени мазнини. С цел да подновят и възстановят клетките, телата ни се нуждаят от мазнини. Ако постоянно приемаме неестествени и нездравословни мазнини, резултатите няма да са добри.

 

Растителните масла са опасни за вашето здраве, тъй като те се окисляват веднага, когато са подложени на топлина. Това води до създаване на свободни радикали, които, както знаем, допринасят за преждевременно стареене и много заболявания.

 

– Освен това, повечето растителни масла са генетично модифицирани. Почти 90% от рапицата и царевичното масло в Америка е ГМО.

 

– Повечето растителни масла имат бутилхидроксианизол и бутилхидрокситолуен. Тези изкуствени добавки се използват като консерванти.

 

 

Източник: authoritynutrition.com; wellnessmama.com; rebootedbody.com
Източник снимка: www.pixabay.com