Защо трябва да включим червеното цвекло в диетата си

Можете да използвате цвеклото във вашата салата, печени на фурна или може да си направите сок от него. Така че, ако досега не сте обр ... 2015-01-14T22:28:28+00:00 Здравни Статии

Можете да използвате цвеклото във вашата салата, печени на фурна или може да си направите сок от него. Така че, ако досега не сте обръщали много внимание на цвеклото, ето ви няколко много много добри причини заради, които си заслужава да включите този зеленчук в диетата си:

 

1. Цвеклото може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми – изследванията показват, че пиенето на сок от цвекло или яденето му може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и понижаване на високото  кръвно налягане. Цвеклото съдържа фитонутриенти, витамин C и манган,  които предпазват сърдечно-съдовата система от различни заболявания.

 

2. Богато на антиоксиданти, цвеклото може да ни предпази от рак – консумацията на цвекло е отличен начин за предотвратяване на коварното заболяване. Пигментът, който дава на цвеклото този наситен червен цвят се нарича бетацианин,  именно този пигмент притежава мощно противораково действие.

 

3. Цвеклото е ефективно при възпалителни процеси в организма – хроничното възпаление е не само болезнено, но може да доведе до различни усложнения, като сърдечно-съдови заболявания и рак. Цвеклото съдържат редица съединения, които могат да премахнат възпалението, такива са каротеноидите фитонутриентите и холинът.

 

4. Цвеклото може да намали риска от увреждания при новородените – жените, които консумират витамин B-комплекс, фолиева киселина, в хода на бременността, помагат за опазването на тяхното неродено дете от вероятни увреждания. Цвеклото е отличен източник на фолиева киселина.

 

5. Цвеклото може да помогне при лечението на анемия – не е нужно да се вземат добавки с желязо, когато можете да се възползвате от цвеклото в диетата си, защото то е отличен естествен източник на желязо, което бързо и лесно се абсорбира в тялото. По този начин ще подобрите резултатите от кръвната картина напълно по естествен начин.

 

6. Цвеклото помага за прочистването на токсините от тялото – една от най-популярните ползи за здравето на цвеклото е именно неговото прочистващо действие. Червените пигменти открити в цвеклото играят основна роля при детоксикацията на организма ви. Консумацията на червено цвекло ще пречисти кръвта ви от токсините и ще улесни тяхното отделяне от организма.

 

7. Червеното цвекло увеличава физическата издръжливост на организма – природните нитрати, съдържащи се в цвеклото действат като разширяват кръвоносните съдове, което позволява повече кислород да достигне до мускулите. В проучвания е било доказано, че хората, които са пили сок от цвекло са били с 15% по-издръжливи в сравнение с хората, които не са приемали сок от цвекло.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com