Защо трябва да започнем да практикуваме йога

Това се постига с медитация, която е предшествана от физически упражнения за разтягане на тялото. Тя е начин за насърчаване на релак .... 2014-08-01T19:00:06+00:00 Здравни Статии

Думата йога идва от санскрит и в същността й стои сливане на ума, тялото и духа.

 

Това се постига с медитация, която е предшествана от физически упражнения за разтягане на тялото. Тя е начин за насърчаване на релаксацията и подобряване на гъвкавостта, като много изследвания я описват като полезна и за облекчаване на болки в гърба, както и за безброй други медицински състояния.

 

Благодарение на йогата се подобрява нощният сън, успокоява се нервната система и се постига по–пълноценна почивка. Някои проучвания показват, че тя оказва положителен ефект върху загубата на тегло. При изследване с участието на 15 000 доброволци се установило, че те намалили телесното си тегло за период от 4 години, като редовно правили йога. Смята се, че причината е връзката между физиката и ума по време на йога.

 

Защо трябва да започнем да практикуваме йогаИнтересен и бърз резултат се постига и в позата на тялото. Само след няколко седмичен курс се наблюдава по–правилен стоеж, походката придобива увереност, а и е по–здравословна. Също така се подобрява и мускулният тонус. Както всички физически упражнения, така и йогата осигурява приток на енергия в дългосрочен план.

 

Заради способността на този вид медитация да осъществява добра връзка между духа и тялото се облекчава и стресът, което е много полезно в наши дни. А някои дори споделят и за по-високи успехи в спалнята, засилване на либидото и половата мощ.

 

Една от основните ползи за много хора е способността на йога да подобри дишането и облекчи симптомите на астма или други хронични белодробни болести. Разбира се, предварително е нужна консултация със специалист. Ползите от йога не спират до тук. Тя въздейства върху кръвообращението, така че засилва циркулацията на кръвта, особено тази в крайниците. По този начин се предотвратяват рисковете от сърдечносъдови заболявания поради застой на кръвта. Така се осигурява достатъчно количество кислород за всички части на тялото, което се постига с увеличаване нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки. Постига се нормално артериално налягане само за няколко месеца.

 

Заради пълната гама от движение при йогата се предотвратява остеопорозата и се укрепва костната структура на тялото. А способността ѝ да намалява нивото на стреса (кортизола – хормон на стреса, отделян от надбъбречните жлези), успява да задържи калция в костите. Намалява се и болката в кръста, тялото ви постепенно се оформя и чувството за скованост изчезва.

 

Йога успява да подобри настроението на човек, да го накара да вникне в себе си, да се преоткрие по–добре и да бъде по-щастлив и омиротворен.

 

 

Източник: www.ezine.bg
Източник снимка: Ambro/www.freedigitalphotosnet
Снимка 1: Ambro/freedigitalphotos.net