Защо трябва да използваме хималайска сол с храната, която консумираме

За съжаление, готварската сол има много малко общо с естествената сол. Обикновената сол е силно рафинирана (преработена). Тя се състой от ...... 2015-07-04T18:40:41+00:00 Здравни Статии

Солта е нещо, което повечето от нас използват за овкусяване на храната ни. Въпреки, че в големи количества солта е вредна, тя е много важна за здравето и не трябва да бъде напълно спирана. Въпроса е да я консумираме в умерени количества.

 

За съжаление, готварската сол  има много малко общо с естествената сол. Обикновената сол  е силно рафинирана (преработена). Тя се състой от чист натриев хлорид (97% или повече), с добавени химически вещества, като абсорбенти и противослепващи агенти. Но има и други видове сол като морската сол и розовата хималайска сол, която има невероятни ползи за здравето.

 

Хималайската сол, известна като „бялото злато“ в своя регион на произход, съдържа 84 природни елементи и минерали, които са от жизненоважно значение за нашето здраве, включително магнезий, калий, калций, хлор, фосфор и желязо. Лекият розов цвят на солта е резултат от присъствието на железен оксид. Цинк, селен, мед, йод също присъстват, но в незначителни количества.

 

Най-общо казано, хималайска сол се смята за здравословна сол, защото не съдържа химикали или добавки.

 

Обикновено, тази сол се продава под формата на едри кристали, но можете да я намерите ситно смляна. Без значение формата, съставът й не се променя.

 

Здравословни ползи на хималайската сол:

 

– Тя контролира нивата на водата в тялото ви.
– Тя регулира налягането в кръвоносните съдове – кръвно налягане.
– Балансира рН на организма.
– Тя помага при регулирането на кръвната захар.
– Солта подпомага усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт и по този начин доставя на тялото достатъчно енергия.
– Тя е полезна за здравето на кръвоносните съдове, здравината на костите и дихателната функция.
– Предотвратява мускулни крампи.
– Солта подхранва бъбреците и жлъчния мехур.
– Регулира съня и премахва безсънието.
– Забавя процесите на стареене.
– Поддържа либидото.

 

Хималайската сол срещу готварската сол

 

Готварската сол е силно преработена и това унищожава полезните минерали и микроелементи. Когато солта се превръща в натриев хлорид, тялото ви иска да се освободи от него, но това е трудно и в резултат на това  готварската сол предизвиква дразнене на тъканите, задържане на вода и следователно, високо кръвно налягане. Когато консумираме обикновена сол, телата ни губят огромни количества енергия, за да запазят баланса на течности.

 

Проучванията показват, че за всеки грам натриев хлорид (готварска сол), които приемаме, тялото ни ще използва около 20 пъти повече клетъчната вода, за да я неутрализира. Това източване на вода от клетките може да доведе до различни заболявания, включително ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците и жлъчния мехур и целулит.

 

Хималайската кристална сол, от друга страна, не натоварва организма. Тя лесно се метаболизира и не води до загуба на енергия. Напротив, тази сол помага за енергизирането на тялото и има благоприятен ефект върху функцията на нервната система.

 

Колко хималайска сол можем да консумирате?

 

Както при всяка сол, трябва да внимавате какво количество приемате. Хималайската сол може да бъде много полезна за вас, но се уверете, че не прекалявайте. Хималайската сол е преди всичко източник на натрий. Натрият може да доведе до задържане на течности в организма и оттам да се стигне до повишаване на кръвното налягане.

 

Една четвърт чаена лъжичка хималайска сол съдържа около 500 мг натрий. Можете да използвате тази сол малко по-свободно в сравнение с готварската сол сол, но все пак не прекалявайте с нея.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; https://www.sciencebasedmedicine.org; www.saltnews.com
Източник снимка: www.en.wikipedia.org