Защо трябва да приемаме казеинов протеин

Казеинът (на латински: caseus — сирене) е млечен протеин, сборно наименование за няколко вида протеини, които се съдържат в ..................... 2015-12-31T14:57:50+00:00 Здравни Статии

Казеинът (на латински: caseus — сирене) е млечен протеин, сборно наименование за няколко вида протеини, които се съдържат в млякото на бозайниците. Казеинът е единственият протеин в природата, чиято първа и основна функция е хранителна, а не структурна или метаболитна.

 

1. Казеинът като средство за изграждане на мускулите, за сила и възстановяване – само една мерителна лъжичка мицеларен казеинов протеин съдържа впечатляващите 24 г протеин. По време на тренировка, за да изградите големи мускули, мускулните влакна трябва да бъдат разкъсани и след това възстановени. Ето тук е ролята на казеиновия протеин, а именно неговата способност да ви зареди с широка гама от аминокислеини с разклонена верига като левцин, изолевцин и валин, казеинът дава възможност за възстановяването на мускулните влакна, като по този начин ще се развивате по-бързо.

 

2. Казеинът помага за изгарянето на манзините – чрез приемането на казеин получавате отличен източник на протеини, без излишни мазнини и въглехидрати. Проучванията показват, че приемането на повече протеини може да стимулира загубата на тегло и намаляването на телесните мазнини.

 

3. Казеинът се усвоява бавно от организма – скоростта на освобождаване на аминокиселините от казеина осугирява бавно и постепенно усвояване на тези аминокиселини в продължение на близо 7 часа. Това ще ви предпази от нежелано гладуване на мускулите. Това е особено важно в периода, когато спите. Това е най-дългия период от денонощието, в което не приемате храна. Приемът на казеин вечерно време преди лягане ще осигури така необходимите аминокиселини на мускулите за цялата нощ. При изчерпване на аминокиселините в кръвообращението, организмът започва да взема полагащото му се от вече изградените тъкани (като мускулите например).

 

Всеки от нас се е питал какво да взема дали суроватъчен или казеинов протеин. Отговорът не е в полза на нито един от двата вида протеин. За най-добри резултати, трябва да комбинирате суроватката и казеина. Суроватката ще даде така необходимия анаболен ефект и повишаване на плазмения инсулин веднага след като го приемете, докато казеинът с неговото бавно усвояване ще помогне за удължаване на ефектите на суроватката до 7 часа.

 

Кога да приемаме казеина?

 

Казеинът помага не само за подтискането на катаболитните процеси в мускула, но и удължава времето за синтез на нови протеини. Комбинирайте със суроватъчен протеин веднага след тренировка, или го приемате 30 минути преди сън.

 

 

Източник: articles.mercola.com; www.todaysdietitian.com; www.uofmhealth.org
Източник снимка: www.pixabay.com