Защо трябва да приемаме омега-3 мастни киселини

Какво представляват омега-3 мастните киселини? Тези киселини са необходими на тялото ни, за да функционират ефективно. Съществуват ..... 2015-07-22T22:32:31+00:00 Здравни Статии

Какво представляват омега-3 мастните киселини? Тези киселини са необходими на тялото ни, за да функционират ефективно. Съществуват три вида омега-3 мастни киселини:

 

– DHA (дезоксирибонуклеиновата киселина)
– EPA (еикозапентаеноичните киселина)
– ALA (алфа-линоленова киселина)

 

Проучванията показват, че най-високата концентрация на мастните киселини DHA и EPA може да се намери в риба, която живее в студена вода или в риби като: сьомга, скумрия и риба тон.

 

Здравни ползи от консумацията на омега-3-мастни киселини

 

ALA мастните киселини могат да се открият в някои лешникови ядки и  подобни растителни масла. Важно е да се спомене, че тялото преобразува ALA киселината в DHA и EPA.

През последните десет години, няколко проучвания показват, че омега-3 мастните киселини значително подобряват здравето на сърцето и намалят риска от сърдечни усложнения. Също така, изследванията показват, че мъжете с най-ниски нива на омега-3 в кръвта си, имат 81% по-голяма вероятност да получат инфаркт (сърдечен удар), за разлика от тези, които приемат редовно омега-3 мастни киселини. Също така, омега-3 намаля нивото на триглицеридите,  високото кръвно налягане и риска от сърдечен удар.

 

 

– Тези киселини са полезни и за останалата част от тялото ни. Например, те могат да помогнат при артрит, болезнена менструация и са полезни за хората, които страдат от остеопороза.

 

– Те имат благоприятен ефект върху психичното здраве. Проучвания показват, че депресията се появява по-често при хора, които консумират малки количества или въобще не консумират омега-3 мастни киселини. Днес много експерти използват диетични планове, които включват омега-3 мазнини, за да се подобри психичното здраве при пациентите.

 

– Също така, омега-3  мастните киселини могат да подобрят резултата от диетите и упражненията за отслабване. Проучванията показват, че хората, консумиращи тези киселини са с нормализирани нива на кръвната захар и холестерола.

 

Какво количество трябва да приемаме?

 

Специалистите препоръчват, всеки ден да консумирате поне по 500 мг омега-3 мастни киселини, а най-добрият източник на тези киселини е рибата.

 

Имайте предвид, че някои видове риби могат да съдържат високи нива на съединения, които са неподходящи за жени, които планират да забременеят, вече са бременни, или тези, които вече имат малко бебе и го кърмят.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.medicinenet.com; www.heart.org
Източник снимка: www.pixabay.com