Защо трябва да хапваме арония – здравословни ползи

Аронията е богат източник на антиоксиданти - плодовете на аорнията имат най-висока концентрация на антиоксиданти от всеки друг ..... 2015-06-28T11:18:23+00:00 Здравни Статии

1. Аронията е богат източник на антиоксиданти – плодовете на аорнията имат най-висока концентрация на антиоксиданти от всеки друг плод. Антиоксидантите предпазват клетките на организма от вредните ефекти на окислителните процеси. И тъй като аронията е богата на антиоксиданти, тя е изключително ефективна при неутрализирането на вредните ефекти на свободните радикали.

 

2. Аронията поддържа здравето на пикочните пътища – втората голяма полза на аронията е поддържането на пикочните пътища здрави. Инфекциите на пикочните пътища се срещат често. Основният причинител е бактерията Ешерихия коли. Симптомите включват често чувство и / или нужда от уриниране, болка при уриниране и мътна урина.

 

Добре известно е, че боровинките са ефективни в борбата с инфекциите на пикочните пътища, но проучванията показват, че аронията е от 5 до 10 пъти по-ефективна, тъй като съдържа по-висока доза  хининова киселина, която предотвратява инфекциите на пикочните пътища.

 

3.  Плодовете на аронията подобряват циркулацията на кръвта, прави кръвоносните съдове по-еластични и здрави и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Свободните радикали са истинската причина за различните заболявания в тялото и аронията може да предотврати образуването на тези радикали, по този начин можем да се предпазим от заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

Малките плодчета съдържат голямо количество феноли, които пречистват кръвта и тялото, подпомагат заздравяването на раните, отстраняват токсични вещества от организма, намаляват възпалението, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват тяхното запушване.

 

4. Аронията помага за предотвратяването и контролирането на диабета – налице са редица проучвания, анализиращи как аронията повлиява хората с диабет. Едно от тях стига до извода, че консумацията на „супер плодчетата“ не повишава нивата на кръвната захар и може дори да ги намали. Аронията може да бъде много полезна за хората, които искат да се предпазят от развитието на диабет и може да помогне на хората да контролират по-добре заболяването.

 

5. Аронията притежава противовъзпалителни и противовирусни свойства – тя може да ви предпази от редица вирусни заболявания като грип и настинки. Тя е ефективна срещу бактерии и вируси и стимулира имунната система. Българско проучване е показало, че сокът от арония, поради съдържанието на антоцианови флавоноиди, е най-ефективен при възпаление причинено от отделянето на хистамин и серотонин.

 

Аронията може да се консумира в свежо или замразено състояние или под формата на прясно изцеден сок.

 

 

Източник:www.en.wikipedia.org; www.wikihow.com;
Източник снимка: www.pixabay.com