Защо трябва да хапваме малини – здравословни ползи

Пресните малинови плодове съдържат витамин В1 , витамин В2, витамин С, захари, каротин, киселини, минерални вещества ..... 2015-07-27T20:50:58+00:00 Здравни Статии

Малините са много популярни и известни с това колко са полезни и каква витаминна бомба са. Тази статия ще ви даде необходимите причини  защо малините са  абсолютно препоръчителни за вашето здравословно меню.

 

Малките червени плодчета са сред най-здравословните и са изключително полезни за вашето здраве. Те съдържат в изобилие антиоксиданти, фитонутриенти, фибри, желязо, магнезий, калий, цинк и др.

 

Пресните малинови плодове съдържат витамин В1 , витамин В2, витамин С, захари, каротин, киселини, минерални вещества.  Един кг пресни малинови плодове съдържат до 9 мг желязо, до 46 мг манган и до 8,6 мг мед. Плодовете съдържат също и пуринови вешества, както и пектин.

 

Ето с какво са полезни за здравето ни:

 

1. Малините стимулират кръвообращението и предпазват сърцето от различни заболявания – те имат антикоагулантно действие и помагат за разреждането на кръвта. При пациенти с честа промяна в кръвното налягане и повишен риск от появата на кръвни съсиреци, малините са особено подходящи за нормализирането на здравето. Калият в малините гарантира оптималната работа на мускулите в тялото, включително и на сърдечния мускул. Той намалява шансовете за аритмия и регулира свиването и отпускането на сърдечния мускул. Плодовете помагат за повишаването на нивата на “добрия“ холестерол.

 

2. Малините са полезни за хората болни от диабет – малините имат умерено съдържание на захар и са отличен източник на фибри, което ги прави много подходящи за допълнение към диетата на диабетиците. Малините помагат на тялото да произвежда адипонектин, който помага за регулирането на кръвната захар и инсулиновите нива при пациенти болни от диабет тип 2. Адипонектинът е протеин, който е отговорен за разпределението на глюкозата в тялото.

 

3. Малините ни помагат да регилираме теглото си – голямото количество на фибри ще ви държат сити за по-дълго време и по този начин неусетно ще започнете да се справяте с излишните килограми. Високото водно съдържание на малината ( близо 95%) ще ви предпази от дехидратация поради тежки физически упражнения и горещото време. Съдържанието на манган, калий и фосфор ще възстанови загубата на електролити при обилното изпотяване. Малините са нискокалорични и с ниско съдържание на мазнини.

 

 

 

4. Малините предпазват очите ни от различни заболявания – хапването на малинки подобрява зрението и предпазва очите и ретината от инфекции и различни заболявания. Малината е богата на антиоксиданти, които защитават ретината от оксидативния стрес. Комбинацията от антиоксиданти като витамин C и феноли защитава мембраната на очите, която произвежда течността, която предпазва очите от изсушаване.

 

5. Малините предпазват клетките от мутации и злокачествен растеж – основното вещество, което е ефективно срещу раковите клетки е елаговата киселина, тя се намира в изобилие в малините. Една чаша малини съдържа около 40 мг елагова киселина. Редовната консумация на червените плодчета ще ви предпази от развитието на злокачествени клетки. Изследвания са установили, че елаговата киселина е ефективна при ракови заболявания включващи рак на гърдата, дебелото черво, панкреаса, хранопровода, на кожата, на простатата и други.

 

Установено е, че консумацията на пресни плодове стимулира апетита. Те действат противоскорбутно и диуретично. Същото действие имат малиновия сок и малиновото вино.

 

 

Източник: www.onegreenplanet.org; berryhealth.fst.oregonstate.edu; www.whfoods.com
Източник снимка: www.pixabay.com