Защо черният ориз е най-полезен

Този сорт обаче е най-полезният сред всички видове ориз, включително носи по-големи ползи за здравето и от кафявия. Черният ориз 2014-07-12T19:48:05+00:00 Здравни Статии

У нас употребата на черен ориз в кулинарията е слабо застъпен.

 

Този сорт обаче е най-полезният сред всички видове ориз, включително носи по-големи ползи за здравето и от кафявия.
Черният ориз е известен още и като “забранен ориз”, защото в древността бил забранен за простолюдието. Единствено китайските богаташи и царски особи имали право да похапват този екзотичен продукт.

 

Наскоро учени от Луизиана откриха, че в супена лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е, отколкото в черната боровинка. До преди този момент боровинката се смяташе за един от най-мощните природни антиоксиданти. Спрямо боровинките, черният ориз крие още едно предимство – той почти не съдържа захар.

 

Американските експерти, които установили полезните свойства на ориза, са уверени, че производителите трябва да добавят булгур от черен ориз в сухите закуски, в някои напитки,тестени изделия, дори и в различни сладкиши като тортите.

 

Наскоро учени от Харвардския университет провели експеримент и изследвали храненето на повече от 190 хиляди мъже и жени. Експертите стигнали до извода, че ако всеки ден заменят белия ориз с кафяв – макар и само 50 грама, ще понижат с 16% риска от захарен диабет II тип.

 

Защо черният ориз е най-полезенОказва се, че цветът на ориза наистина влияе на здравето. Нешлифованият кафяв ориз повишава нивото на захар в кръвта много по-слабо, отколкото белият. Употребата на бял ориз пет пъти в седмицата увеличава риска от диабет с цели 17 %. С други думи белият ориз има висок гликемичен индекс, а това се дължи на обработката му.

 

Черният ориз подлежи на много по-продължителна кулинарна обработка от белия. За сваряването му е необходимо тройно повече време, в сравнение с това, което е нужно за другите сортове. На вкус черният ориз не се различава особено от останалите разновидности – напомня по-скоро на ядка, отколкото на мек ориз. Популярна е рецептата с черен и бял ориз, които се готвят в съотношение 1 към 3.

 

Черният ориз е особено подходящ за хора, придържащи се към природосъобразен и здравословен начин на хранене. Има цялостен успокояващ ефект и е добра диетична храна. Стимулира стомашните функции и възстановява баланса на микроелементите в кръвта. Черният ориз е полезен е за пикочно-половата система.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: Praisaeng/freedigitalphotos.net
Снимка 1: Toa55/freedigitalphotos.net