Защо яйчения белтък е толкова ценна храна за тялото ни

Яйченият белтък е отличен източник на протеини - един яйчен белтък съдържа около 4 грама протеин. Това е много повече като количество в сравнение със същото 2016-04-13T08:09:39+00:00 Здравни Статии

Ако планирате да отслабвате, включете белтъка във вашет меню. Те са с високо съдържание на хранителни вещества и с много ниско съдържание на калории. Един яйчен белтък съдържа следните хранителни съставки:

 

– 17 калории
– 0% холестерол
– 0,1 гр мазнини
– 55 мг натрий
– 3,6 гр протеин
– 2.3 гр калций
– 53.8 гр калий

 

Хранителното съдържание в яйчения белтък е най-високо от всички други източници на протеин.

 

1. Яйченият белтък е отличен източник на протеини – един яйчен белтък съдържа около 4 грама протеин. Това е много повече като количество в сравнение със същото количество месо или риба. Въпреки че яйчните жълтъци са пълни с мазнини, те не съдържат протеин. Трябва да знаете, че за да се възползвате максимално от хранителната стойност на белтъка, трябва да консумирате яйцата сварени. Пърженето на яйца ги лишава от голяма част от тяхната хранителната стойност.

 

2. Белтъците са с много ниско съдържание на калории – белтъка е със супер ниско съдържание на калории. Едно голямо яйце обикновено съдържа 71 калории. Когато махнете жълтъка, автоматично махате 55 калории. С една дума, за белтъка остават само 16-17 калории. Ако приготвите омлет с белтъците на три яйца за закуска, ще консумирате около 51 до 60 калории. От друга страна, когато правите омлет, използвайки целите яйца ще консумирате 220 калории. Разликата е съвсем очевидна.

 

3. Белтъка ви снабдява с необходимото количество калций – страничните ефекти от непълноценно хранене са свързани с недостига на калций. Този недостиг може да доведе до развитието на остеопороза, рак на гърдата и рак на дебелото черво, високо кръвно налягане и артрит. Накратко, регулирането на приема на калций със сигурност ще парира развитието на различни заболявания. Белтъка на едно голямо яйце съдържа 2.3 грама калций.

 

4. Белтъка е отличен източник на натрий – той е важен електролит и йон, от който тялото ви се нуждае, за да може сърцето да работи нормално. Неговият дефицит води до повръщане, диария и проблеми с бъбреците. Можете да противодействате на недостига на натрий като консумирате белтъка на яйцата. Той съдържа 55 грама натрий, което е достатъчно за деня.

 

Натрият е много важен за всички спортисти. Той предотвратява мускулни спазми, които обикновено са причинени от липсата на вода.

 

5. Белтъка е богат на калий – той е необходимост за нормалното функциониране на цялото тяло. Белтъка съдържат 3,6 грама протеин, който регулира кръвното налягане и намалява холестерола.

 

Калият помага в борбата със стреса и тревожността. Калият е необходим на костите и мускулите за нормалното им функциониране.

 

 

 

Източник: nutritiondata.self.com; nutritiondata.self.com; www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com