За какво можем да използваме пчелния восък

Пчелният восък е природен продукт, който може да се използва за различни неща. Важно е да използвате пчелен восък от екологично .... 2015-09-01T22:08:33+00:00 Здравни Статии

Пчелният восък е природен продукт, който може да се използва за различни неща. Важно е да използвате пчелен восък от екологично чист район, който не е замърсен с пестициди. Това е важно условие тъй като мастноразтворимите пестициди могат да се натрупат във восъка.

 

Ето за какво можем да използваме пчелния восък:

 

1. За готвене – пчелният восък има способността да заключва вкуса и уханието на различните съставки, които са необходими за да се направят различни сладки, желирани бонбони и други.

 

2. Можете да си направите мехлем с пчелен восък, който облекчава сърбежа. Той е много подходящ при обриви получени при контакт с отровен бръшлян и други алергени. В малка тенджерка сложете 1 с.л. от билката звездица, стрита на прах, 1 с.л. черен оман на прах, 460 мл зехтин и оставете да покъкри на слаб огън за 3 часа. След това прецедете и добавете 60 гр пчелен восък. Разбъркайте добре за да получите хомогенна смес.

 

3. Можете да си направите мехлем против болка от различен произход. В тенджера добавете 1 с.л. звездица на прах, 900 мл зехтин, 1 с.л. от билката пелин на прах и оставете да ври на тих огън за 3 часа. След това прецедете и добавете 95 гр пчелен восък, разбъркайте за да се получи хомогенна смес. Можете да използвате мехлема 2-3 пъти на ден.

 

4. При бактериални кожни инфекции – някои хора са по-податливи на бактериални инфекции на кожата за разлика от други. Използването на обществени басейни може да ви докара не само приятни емоции, но и някоя кожна бактериална инфекция. Една чудесна рецепта за домашен мехлем е комбинацията от зехтин, мед и пчелен восък.

 

Този изцяло натурален продукт ще се унищожи бактериите, ще премахне възпалението и зачервяването. Вместо зехтин, можете да използвате масло от гроздови семки, то ще направи мехлема по-лесен за нанасяне и ще попива по-добре в кожата. За да направите мехлема смесете трите съставки в съотношение 1:1:1.

 

5. Пчелният восък е идеално средство за защита на кожата и новите ви обувки! За да използвате пчелния восък като естествена защита на обувките ви от сняг и дъжд, намажете обувките с восъка и леко ги нагрейте за да може обувките да се запечатат. Този трик ще ви спаси от навлизането на вода в обувките през студените месеци.

 

 

Забележка: Пчелният восък е напълно вегетариански продукт, който не съдържа животински продукти, но не се счита за вегански такъв.

 

 

Източник: matteroftrust.org; www.onegoodthingbyjillee.com; www.thisoldhouse.com
Източник снимка: www.pixabay.com