Здравната каса се оправда за ада с опашките с „недисциплинирания народ”

Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. 2014-08-15T00:18:02+00:00 Здравни Новини

Личните лекари, „недисциплинираният български народ“ и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред „Сега“. До хаоса се стигна, защото касата трябва да въведе 4-значни кодове на лекарствата по инструкция на ЕС. В действителност цялата работа е заради дописване на една цифра.

 

Служителка на пресцентъра обясни пред „Сега“, че дълго се е умувало как да се избегне разкарването на хората, но се оказало, че „няма начин“. Тя обаче призна, че не са очаквали „такава истерия“, както и че не са проследявали през последните 9 месеца дали заверките вървят, тъй като имали да вършат „милион други неща“.

 

„Ние сме администратори на лични данни. Колегите информатици казаха, че няма друг вариант“, каза служителят на въпрос защо кодовете на лекарствата не се промениха служебно. Стана ясно, че касата не се е консултирала с Комисията за защита на личните данни и на своя глава решила, че хората трябва да отидат лично на гишето. От касата твърдят, че не можели да сменят кодовете служебно, защото книжките съдържали лични данни. Оттам не можаха да обяснят каква лична данна се сменя. На въпрос защо лекарите не са сменили кодовете и не са информирали служебно касата, отговорът от пресцентъра гласи, че НЗОК не може да задължи личните лекари за нещо такова. Пациентите, които я издържат с вноските си, обаче явно може.

 

Началникът на отдел „Фармацевтична дейност“ в НЗОК Павлина Иванова вчера заяви по Би Ти Ви, че „липсата на електронно здравеопазване е причина работата по вписването на новите четиризначни кодове в рецептурните книжки да бъде двойна“. По думите й националният регистър на рецептурните книжки съществува само в системата на районните здравни каси и не може да бъде ползван от личните лекари. Тя също не отговори защо касата служебно не въведе новите кодове.

 

От касата си измиха ръцете от създадената бъркотия с обяснението, че още на 20 януари пуснали съобщение на електронната си страница и изпратили имейли до медиите. Въпросното съобщение е със заглавие „Отпускането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК в извънболничната помощ, става с рецепти, на които са изписани четиризначни МКБ кодове. Има гратисен период само за протоколите, издадени до края на декември 2013 г.“. В него в административно-делови стил се описва бюрократичната процедура, като никъде в прав текст не се казва, че пациентите трябва да посетят личния лекар и районната каса, за да получат кодове, печати и заверки, тъй като иначе няма лекарства. Пациентите се споменават само в последните две изречения. От тях обаче също не се разбира какво разкарване се задава.

 

Пресцентърът препрати въпросите за отговорността за хаоса към сдружението на личните лекари. Председателят му доц. д-р Любомир Киров каза пред „Сега“, че джипитата са предупреждавали пациентите си и заяви, че презаверяването в районната здравна каса е въпрос на лична отговорност на всеки пациент. Той прехвърли отговорността на хората, които чакали последния момент.

 

От касата съобщиха, че вече над 1.3 млн. души са успели да си заверят книжките, а останалите няколкостотин хиляди могат да го направят и след 31 август. Докато не се явят в касата обаче, няма да могат да получат лекарства.
От пресцентъра на касата посочиха като положителен пример как в Смолянско кметовете на селата събрали книжките на всички пенсионери, шофьор ги закарал в здравната каса и по-късно получил всичките заверени. Този казус обаче тотално се разминава с аргумента, че единствената причина за разкарването на болните е, че книжките им съдържат лични данни и не могат да попадат в чужди ръце.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: suphakit73/freedigitalphotos.net