С какво е полезен бръшляна

Листата може да се консумират или да се прилагат локално, докато екстракт от бръшляна обикновено се използва като мощен билков продукт ..... 2015-09-06T16:52:23+00:00 Здравни Статии

Листата може да се консумират или да се прилагат локално, докато екстракт от бръшляна обикновено се използва като мощен билков продукт. Дали под формата на тинктура, лапа, чай, или инфузия, трябва да бъдете внимателни колко бръшлян използвате поради силните антиоксидантни и химични компоненти, на които се дължат ползите за здравето,  но те могат да бъдат вредни ако се използва в големи количества. Някои от тези вещества са различни сапонини, наред с други вещества в по-малки количества, които въздействат по различен начин върху здравето.

 

Възможно е директният контакт на кожата с листата на бръшляна да доведат до възпаление и сърбеж, така че ако имате чувствителна кожа, нанесете върху малък участък от кожата отначало за да видите реакцията. Бременните трябва да избягват използването на добавки съдържащи екстракт от бръшлян.

 

Ето за какво може да се използва и да бъде полезен бръшляна:

 

 

1. В допълнение към своите антибактериални свойства, бръшлянът също притежава противоглистни и антипаразитни свойства, което го прави идеален за премахване на глисти и въшки. Ако консумирате бръшлянови листа, можете да изчистите червата си. Прилагането на извлек от листата на бръшляна върху косата може да ви избави от въшките и други паразити.

 

2. Листата на бръшляна се използват обикновено при заболявания на дихателните пътища. Бръшлянът действа като отхрачващо средство и освобождава белите дробове от гъстите секрети. Премахването на гъстите секрети намалява риска от развитието на патогенни микроорганизми в дихателната система. Това прави бръшляна ефективно средство за защита при алергични реакции и астма, тъй като намалява възпалението на дихателните пътища.

 

 

3. Бръшлянът е известен със своя противовъзпалителен ефект.  Ако страдате от артрит, подагра, ревматизъм можете да консумирате чай от листата на бръшляна или да прилагате листата директно на мястото на възпалението. За хората, които изпитват дискомфорт и болка от травма или операция, се препоръчва локалното приложение.

 

 

4. В продължение на векове, хората са използвали бръшляновите листа за облечаване на болката и намаляване риска от развитието на инфекция при рани причинени от изгаряне на кожата. Бръшлянт е ефективен при всякакъв тип отворени рани. Това се дължи на антибактериалните му свойства. Листата на бръшляна могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и дразненето при псориазис, екзема, акне, както и други състояния свързани с раздразнение на кожата.

 

 

5. Изследвания показват връзката между работата на черния дроб и състоянието на жлъчния мехур и използването на листата на бръшляна. Бръшляна помага на  органите да функционират по-добре и освобождава токсините от организма по-ефективно, като по този начин пречиства кръвта и намалява натоварването на тези жизненоважни системи.

 

 

 

Източник: www.lifehack.org; www.blackmores.com.au; www.permaculture.co.uk
Източник снимка: www.pixabay.com