Здравословни алтернативи на кравето мляко и с какво са полезни за здравето ни

Ето как можем да си направим бадемово мляко у дома. 2 л бадемово мляко се получават от около 500 г бадеми. Следващата стъпка е .... 2016-09-01T08:03:04+00:00 Здравни Статии

Кравето мляко като цяло има своите полезни свойства, но средата, в която са отглеждани животните и индустриализирането на млекодобива води след себе си редица недостатъци и един от тях е вече не толкова здравословното краве мляко. То е пълно с антибиотици, мазнини и в повечето случай е неподходящо за консумация от хора, които имат непоносимост към лактозата.

 

Нищо не е загубено, защото сега ще ви представим няколко алтернативи на кравето мляко, които по нищо не му отстъпват:

 

1. Конопено мляко – ако имате алергия към соята или към ядките можете да се доверите на конопеното мляко. То е богато на омега-3 мастни киселини и протеини. Конопеното мляко е малко по-гъсто от другите растителни млека.

 

2. Бадемово мляко – едно от най-добрите млека, което има благоприятен ефект върху регулирането нивата на холестерола в кръвта,  укрепва зъбите и костите и подобрява концентрацията.

 

Ето как можем да си направим бадемово мляко у дома. 2 л бадемово мляко се получават от около 500 г бадеми. Следващата стъпка е да накиснем бадемите във вода, водата трябва да е достатъчна за да покрие изцяло бадемите и да е малко над тях. Оставете бадемите да се накиснат за една нощ. За всяка една чаша бадеми трябва да сложите 3 чаши вода.

 

На сутринта махате водата, в която са се киснали бадемите, слагате ги в блендер и след това добавяте вода. За всяка една чаша бадеми в блендера  трябва да сложите 4 чаши вода. Ако искате млякото да е сладко на вкус може да добавите няколко изсушени фурми.

 

След това смилате бадемите с блендера за около минута и половина и ще видите как те ще се превърнат в хомогенна бяла смес. След това прецеждате бялата на цвят смес през марля и така ще получите така желаното бадемово мляко в домашни условия.

 

3. Овесено мляко – то не съдържа холестерол и лактоза, но за сметка на това съдържа фолиева киселина и висока концентрация на антиоксиданти, витамин Е. Освен това съдържа фитохимикали, които могат да помогнат в борбата с болести, като рак, сърдечни заболявания и инсулт. Това мляко съдържа глутен, и не е подходящо за хора с глутенова непоносимост. Ето как лесно можем да си направим овесено мляко.

 

Пригответе 5 чаши вода и 1 чаша овесени ядки. Сложете ги в тенджера и оставете да заври на слаб огън, като разбърквате от време на време. След това добавете желаната от вас есенция. И оставете да покъкри за около 15 минути. След това сложете сместа в блендер, добавете меда и блендирайте. Прецедете и млякото е готово за консумация. Съхранявайте в хладилник.

 

4. Оризово мляко – то  изключително питателно и е с най-ниско съдържание на мазнини в сравнение с другите растителни млека. Не съдържа толкова калций, колкото кравето мляко, но го превъзхожда по много други показатели.

 

5. Лешниково мляко – то съдържа здравословна комбинация от калций и въглехидрати и бързо се превръща в номер 1 вариант сред растителните млека.

 

6. Ленено мляко – то съдържа толкова калций, колкото обикновеното краве мляко. Това мляко е богато на алфа линоленова киселини, които са вид омега-3 мастни киселини, които са ефективни при овладяването на възпалителните процеси в тялото.

 

7. Мляко от кашу – отличен пример из различните млечни варианти. Това мляко е изключително богато на магнезий и мед, които са изключително важни за редица процеси в организма.

 

 

Източник: www.self.com; www.dailymail.co.uk; lifehacker.com
Източник снимка: www.pixabay.com