Здравословни ли са “натуралните” плодови сокове

Това е разбираемо, като се има предвид, че думите ''натурален'' и ''плодов'' в словосъчетанието ни карат да си мислим, че плодовите .... 2014-08-17T08:44:22+00:00 Здравни Статии

Плодовият сок често се възприема като здравословен.

 

Това е разбираемо, като се има предвид, че думите “натурален“ и “плодов“ в словосъчетанието ни карат да си мислим, че плодовите сокове са наистина полезни.

 

Въпреки това … това, което много хора не успяват да осъзнаят е, че плодовите сокове съдържат количества захар, който не са за пренебрегване, особено когато ни се представят като здравословни.

 

В действителност, плодовият сок съдържа точно толкова захар и калории колкото и подсладените безалкохолни напитки … а понякога дори и повече.

 

Повечето плодови сокове, които се продават в супермаркетите съдържат малък процент от полезните вещества съдържащи се в целите плодове, а в същото време съдържат добавени подсладители (захароза или фруктозен сироп). В резултат на това, когато пиете плодови сокове вие приемате калории, за които изобщо не подозирате.

 

Фруктозата, която се съдържа в “натуралните” плодови сокове се преработва от черния дроб. За съжаление с консумацията на сокове ние приемаме такива количества фруктоза, които не могат да бъдат обработени нормално от черния дроб и излишните количества фруктоза се превръщат в мазнини. Тези мазнини се натрупват в черния дроб и като подкожна мастна тъкан и водят до инсулинова резистентност.

 

Друг недостатък на плодовите сокове е, че съдържат много малко растителни влакнини (фибри), това е така заради процеса на получаване.

 

Като цяло ние консумираме повече захари отколото е необходимо поради факта, че в повечето хранителни продукти има добавена захар. Затова ако искате да отслабнете бързо и ефективно, на първо място трябва да намалите приема на захари, а това означава да консумирате наистина здравословни храни и напитки.

 

Затова вместо да пиете “натурални” плодови сокове, яжте плодовете цели. По този начин, ще си набавите всички необходими фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които се намират в естествено състояние в целите плодове.

 

 

Източник:healthyeating.sfgate.com;authoritynutrition.com;www.whfoods.com
Източник снимка:SOMMAI/freedigitalphotos.net