Здравословни ползи на краставицата

Има редица причини поради, които трябва да хапваме краставици през цялата година. Те съдържат витамин К, витамини от група Б, мед, калий .... 2015-06-08T23:58:38+00:00 Здравни Статии

Има редица причини поради, които трябва да хапваме краставици през цялата година. Те съдържат витамин К, витамини от група Б, мед, калий, витамин С и манган. Освен това, краставиците съдържат уникални полифеноли и други съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от появата на хронични заболявания.

 

1. Краставиците предпазват мозъка ни от увреждане – те съдържат противовъзпалителния флавонол, физетин, които изглежда, че играе важна роля в здравето на мозъка. В допълнение към подобряването на паметта, физетинъта защитава вашите нервни клетки от заболявания свързани с напредването на възрастта като Алцхаймер.

 

2. Консумацията на краставици намалява риска от появата на рак – те съдържат полифеноли, наречени лигнани (пинорезинол, ларицирезинол и секоизоларицирезинол), които могат да допринесат за намаляване на риска от рак на гърдата, матката, яйчниците и простатата. Те също съдържат фитонутриенти, наречени кукурбитацини, които също имат противоракови свойства.

 

3. Краставиците могат да се преборят с възпалителните процеси в организма – те могат да намалят интензитета на възпалителната реакция в тялото ви. Изследвания върху животни показват, че екстракт от краставица може да неутрализира нежеланото възпаление, частично чрез инхибиране на активността на възпалителните ензими.

 

4. Краставиците притежават изразена антиоксидантна активност – краставиците съдържат множество антиоксиданти, включително добре известните витамин С и бета-каротин. Те също така съдържат антиоксидантни флавоноиди, като кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол,  които осигуряват допълнителни ползи.

 

Например, кверцетинът е антиоксидант, който мнозина смятат, че блокира освобождаването на хистамин при алергични реакции. Ето затова, храните богати на кверцетин действат като естествени противоалергични средства. Кемпферолът може да помогне за борба с рака и да намали риска от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания.

 

5. Хапването на краставици ще освежи дъха ви – сложете парче краставица върху небцето на устата и оставете да престой, по този начин ще се преборите с бактериите, които причиняват лошия дъх в устата. Според принципите на аюрведичната медицина, консумацията на краставици помага за премахване на излишната топлина в стомаха, която е една от основните причини за лошия дъх в устата.

 

6. Краставиците ще помогнат да се справите със стреса – те съдържат витамини от Б – групата, които помагат на организма да се справи със стреса и безпокойството.

 

7. Консумацията на краставици ще помогне за регулиране на храносмилането – краставиците съдържат два основни елемента, необходими за здравословно храносмилане: вода и фибри. Ако страдате от рефлукс на киселините, трябва да знаете, че питейната вода може да помогне да подтиснете острите симптоми на това заболяване, като временно се повишава Ph-то на стомаха. Водата в краставиците има същия ефект и намалява киселинността в стомаха.

 

Обелките на краставиците съдържат неразтворими фибри, които помагат да ходите до тоалетна редовно. Това помага на храната да се движи през храносмилателния тракт по-бързо.

 

8. Краставиците помагат за регулирането на теглото – краставиците са с много ниско съдържание на калории, но в същото време засищат достатъчно добре организма ни (една чаша нарязани краставици съдържа само 16 калории). Разтворимите фибри в краставиците се разтварят в гелоподобна маса в червата, която помага да се забави храносмилането. Това ви помага да се чувствате сити по-дълго и е една от причините богатите на фибри храни да помагат за контрола на теглото.

 

9. Краставиците помагат за поддържане на здраво сърце – краставиците съдържат калий, който води до по-ниски нива на кръвното налягане. Подходящият баланс на калия както вътре, така и извън клетките ви е от решаващо значение за тялото ви,  да функционира правилно.

 

10. Флавоноидите и танините в краставиците неутрализират свободните радикали в организма, притежават болкоуспокояващи ефекти. Краставицата се използва при главоболие, семената притежават диуретично действие.

 

 

Източник: https://www.organicconsumers.org; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: dan/www.freedigitalphotos.net