Здравословни ползи на магданоза и различни идеи за консумацията му

Магданозът е невероятно лечебно растение, с възхитителен вкус и щадящо стомаха. Това растение съдържа голям набор от полезни за органи ... 2014-12-02T17:13:48+00:00 Здравни Статии

Магданозът е невероятно лечебно растение, с възхитителен вкус и щадящо стомаха. Това растение съдържа голям набор от полезни за организма ни вещества, които ни помагат да бъдем здрави.

 

Коренът съдържа калций, витамини от В – групата и желязо, всички те  помагат за регулиране на усвояването на калций. Той е източник на магнезий, калций и калий.

 

Магданозът е с високо съдържание на витамин А, бета-каротин и витамин С. Като здравословна органична храна, той също е добър избор за поддържане здравето на костите.

 

Магданозът се използва при претоварване и възпаление на бъбреците и пикочния мехур, камъни в бъбреците, и задържане на урината. Коренът и листата са отлични за черния дроб и далака. Лечебното растение е един от най-добрите варианти за облекчение  на отоци от различен произход. Магданозът и семената съдържат съставки, които облекчават болките при болезнени и схванати стави.

 

Може да консумирате магданоза под формата на чай или като пресен натурален сок.

 

Много хора използват чая от магданоз  при болки и схващания в областта на ставите на пръстите на ръцете.  Изсипете една чаша магданоз в 1 литър вряла вода, оставете да покъкри за около 15 минути. След това прецедете и съхранявайте получения чай в хладилник. Чаят ще помогне при камъни в жлъчката. Пийте по една чаша всеки ден.

 

Сокът от магданоз е отлично тонизиращо средство за кръвоносните съдове, особено за капилярите и артериолите. Но, не забравяйте, че свежият сок не трябва да се приема в големи количества, освен ако не се смеси с достатъчно количество сок от моркови или други сокове. Магданозът може да помогне за прочистване на организма от токсините, при  метеоризъм (газове), както и за намаляване на подути или уголемени лимфни възли.

 

 

Източник: www.bg.wikipedia.org; www.livestrong.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com