Здравословни ползи на оризовия оцет

Ние всички знаем, с какво е полезен ориза за здравето ни, нали?Но колко от вас знаят, че оризовият оцет, който се получава от ориз също .... 2015-06-24T07:43:05+00:00 Здравни Статии

Ние всички знаем, с какво е полезен ориза за здравето ни, нали?Но колко от вас знаят, че оризовият оцет, който се получава от ориз също има безброй ползи, които може да ни предложи? Колкото и изненадващо да звучи, да, този вид оцет служи не само за подправяне на различни ястия, но може да окаже благотворен ефект върху здравето ни! Прочетете, за да научите повече!

 

Извлича се от или ориз или оризово вино, оризовият оцет се използва като подправка в Азия и други континенти. Киселинността му е по-ниска в сравнение с другите видове оцет, не е подходящ за консервиране. Въпреки това, той е широко използван за подправяне на салати и различни месни ястия.

 

Ето с какво е полезен оризовият оцет:

 

1. Оризовият оцет подобрява храносмилането – той съдържа оцетна киселина. Тази киселина помага за подобряването на здравето на вашата храносмилателна система. Оризовият оцет помага на тялото ви да извлича повече хранителни вещества от храната, която приемате . По този начин, тялото ви ще бъде в състояние да абсорбира повече калций , калий и витамини от храните, които консумирате.

 

2. Притежава антисептични свойства – това означава, че при контакт с патогенни микроорганизми, оризовият оцет ги унищожава.

 

3. Оцетът получен от кафяв ориз с няколко последващи ферментации притежава хепатопротективно действие и помага на черния дроб да работи по-ефективно.

 

4. Оризовият оцет бори умората – той съдържа известно количество аминокиселини, които неутрализират млечната киселина, която се натрупва в мускулите при тежки физически натоварвания. Всички ние знаем, че млечната киселина води до болки, схванатост в мускулите и умора.

 

5. Оризовият оцет стимулира имунната система – той съдържа есенциални аминокиселини, които предпазват организма ни от вредното въздействие на свободните радикали и стимулират имунната система.  Есенциалните аминокиселини не се произвеждат от организма ни и можем да си ги набавим само с храната.

 

6. Този вид оцет пази сърцето ни различни болести – оризовият оцет ни предпазва от натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове и последващото развитие на атеросклероза. За да се възползвате от този ефект на оризовия оцет, трябва да приемате 3 с.л. лъжици на ден.

 

7. Оризовият оцет ни пази от излишните килограми – добавянето му към храната, която приемате е отличен начин да се справите със излишните килограми.

 

8. Оризовият оцет може да направи кожата ни да заблести – направете си тоник за лице от оризов оцет, преварена вода и няколко капки етерично масло от чаено дърво. Съоотношението на вода и оризовия оцет трябва да е 6:1, към сместта добавете и маслото и добре разклатете бутилката, в която приготвяте тоника. След това с помощта на памучен тампон за грим, нанесете върху кожата и оставете за изсъхне, след това измийте с хладка вода. Този тоник може да се използва и при акнеична кожа.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.food.com; www.diethealthclub.com
Източник снимка: rakratchada torsap/www.freedigitalphotos.net