Здравословни ползи на спанака

Спанакът е зеленчук, който е евтин и достъпен за всеки един от нас. Той е богат източник на минерали, витамини, пигменти и .............................. 2015-01-19T00:06:47+00:00 Здравни Статии

Спанакът е зеленчук, който е евтин и достъпен за всеки един от нас. Той е богат източник на минерали, витамини, пигменти и фитонутриенти. Всички те превръщат спанака в незаменима част от нашето ежедневно меню. Благодарение на широката гама от ползи на спанака, е препоръчително да се консумира редовно.

 

Многобройните ползи за здравето на спанака се дължат на наличието на калий, манган, цинк, магнезий, желязо и калций. Той е източник на витамини като фолиева киселина, ниацин, витамин А, витамин В6, витамин С и количества от останалата част на основните витамини. Други важни елементи, включително тиамин и рибофлавин, които се използват в различни реакции в нашето тяло, също са намерени в спанака. Спанакът е богат на пигменти като бета каротин, лутеин, ксантен и хлорфилин.

 

1. Спанакът е полезен за зрението ни – той е богат източник на бета-каротин, лутеин и ксантен, всички те са изключително полезни за зрението. Бета каротинът се осигурява от сварения спанак. Бета каротинът помага на хората, страдащи от недостиг на витамин А, сърбеж на очите, очни язви и сухота в очите. Това се дължи и на противовъзпалителните свойства на спанака, които могат да намалят зачервяването или дразнене в очите.

 

Антиоксидантите, които се съдържат в спанака ни предпазват от болести като глаукома и макулна дегенерация.

 

2. Няколко компоненти на спанака като калий, фолиева киселина, както и различните антиоксиданти са известни с това, че предпазват нервните клетки. Според нови проучвания, фолиевата киселина намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер, затова спанакът е подходящ за хора, които са застрашени от болести засягащи нервната тъкан. Калият е много важен за мозъка, тъй като той стимулира кръвния поток към мозъка, а това от своя страна води до по-добро запомняне, по-добра концентрация и неврологична активност.

 

3. Спанакът понижава кръвното налягане – той е с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий. Този състав на минерали е от голяма полза за пациенти с високо кръвно налягане, тъй като калият го понижава.

 

Фолиевата киселина в спанака също допринася за намаляването на високото кръвно налягане и релаксацията на кръвоносните съдове, като по този начин се поддържа подходящ приток на кръв. Чрез намаляване на кръвното налягане и намаляването на напрежението в стените на венозните съдове и артериите, можете да намалите стреса върху сърдечно-съдовата система и да увеличите притока на кислород до органите.

 

4. Спанакът помага за тонизирането на мускулите, не случайно е любимата храна на Попай – зеленият зеленчук съдържа коензим Q10. Това е антиоксидант, който укрепва мускулите и особенно сърдечния мускул, което е много важен момент за правилното кръвообращение в тялото. Този ензим намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хиперлипедимия и др.

 

5. Спанакът помага при гастрит и язва – той съдържа вещества, който защитават стомашната лигавица от вредното въздействие на храни и лекарства, които могат да предизвикат възпаление.

 

6. Спанакът ни предпазва от появата на атеросклероза – това заболяване възниква в резултат на намаляването на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Лутеинът, който се съдържа в спанака, помага за предотвратяването на появата на атеросклерозата. Протеините съдържащи се в спанака намаляват холестерола и мастните отлагания в кръвоносните съдове.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.wholeliving.com
Източник снимка: www.pixabay.com