Здравословни ползи на тиквата тип „цигулка“

Намалява възпалението - поради високото си съдържание на антиоксиданти, тиквата притежава мощни противовъзпалителни ефекти .. 2015-11-24T22:46:45+00:00 Здравни Статии

Ако сте уморени от яденето на картофи през цялото време и търсите да опитате нещо различно и в същото време много вкусно и полезно, то трябва да опитате тиквата тип “цигулка“. Хранителните и здравословни ползи от отзи тип тикви са визобилие, а има и различни начини, чрез, които можете да се насладите на това есенно оранжево изкушение – изпечено, варено или задушено. Тя е идеалната гарнитура към някое предястие.

 

Ето с какво е полезна този вид тиква:

 

1. Предотвратява високото кръвно налягане – една порция тиква съдържа почти 500 милиграма калий, които може да помогне за намаляване на кръвното налягане като противодейства на ефектите на натрий в диетата ви. Поддържането на кръвното ви налягане в норма ще ви помогне да избегнете сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

 

2. Консумацията й ще ви помогне да нямате проблеми със стомаха – една чаша тиква съдържа почти 7 грама фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на запек и да поддържат здравословното състояние на храносмилателния тракт чрез стимулиране растежа на полезните бактерии.

 

3. Подобрява зрението – този вид тиква е буквално бомба заредена с витамин А и една чаша от тиквата има над 350 процента от препоръчителната дневна доза (RDA) витамин А, който е от изключителна важност за вашето зрение. Този вид тиква е отличен източник на зеаксантин и лутеин, два мощни антиоксиданта, които също могат да предпазват зрението ви.

 

4. Намалява възпалението – поради високото си съдържание на антиоксиданти, тиквата притежава мощни противовъзпалителни ефекти, помагайки ви да намалите риска от свързани с възпалението заболявания като ревматоиден артрит. Така например, според изследване на Университета в Манчестър е установено, че тези, които приемат антиоксиданти като бета-криптоксантин са с 50% по малка вероятност да развият ревматоиден артрит в сравнение с тези, които не консумират толкова антиоксиданти. По-високия прием на бета-криптоксантин също намалява риска от рак на белия дроб с повече от 30 на сто.

 

5. Стимулира отслабването – С по-малко от 100 калории и почти никакви мазнини в една чаша, няма нужда да казваме, че тази тиква е идеалният помощник за диетата ви. Съдържанието на фибри само помага да се повиши ситостта, което може да ви помогне да контролирате вашето тегло.

 

6. Поддържа костите здрави – тъй като този вид тиква съдържа около 17 процента от дневния препоръчителен прием на манган, тиквата „цигулка“ може да помогне на тялото ви да поддържа здрава костна структура, да абсорбира повече калций, както и да се подобри минералната плътност на гръбначния стълб.

 

Междувременно, витамин С участва в производството на колаген, който е важен за изграждане на костната маса. Други минерали, открити в тиквата, като желязо, фолиева киселина и цинк, всички тедопринасят за здравето на костите и предпазват от остеопороза.

 

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com; www.whfoods.com; healthyeating.sfgate.com
Източник снимка: www.pixabay.com