Здравословни ползи на шафрана

По своята същност шафранът е подправка, която се получава от от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus) - културен вид минзухар от ... 2014-10-06T22:49:33+00:00 Здравни Статии

По своята същност шафранът е подправка, която се получава от от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus) – културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Шафранът се отличва с характерните за него горчив вкус и миризма на йодоформ или сено.

 

В състава на шафрана влизат каротеноиди, които са естествени пигменти, произлизащи от плодовете и зеленчуците, а също така и калциеви соли, витамини В1 и В2, восък и етерично масло. Очарователната подправка шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, но също така е богат и на много неетерични активни съставки.

 

Шафранът е толкова ценен за кулинарията, колкото и за медицината, защото от медицинска гледна точка тази подправка от незапомнени времена се прилага в традиционното знахарство и лечение. Дори днес, съвременната медицина потвърждава противораковите, антимутагенни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства на шафрана.

 

Доказано е, че приема на 1 близалце шафран при всяко ядене помага при хистерия, хемороиди. Шафранът помага и при състояния на депресия. Той избавя от потиснатост, защото спомага изработката на хормона на щастието серотонин.

 

Пастата, приготвена от шафран има противовъзпалителен ефект. Тя помага при ожулвания, ухапвания от насекоми и различни кожни възпаления. Благодарение на нея лечението и самото заздравяване на кожата се ускорява неколкократно. За да приготвите тази паста е необходимо да смесите щипка шафран с малко зеленчуково олио или вода. След получаването на гъста паста, може да я нанасете директно върху възпалените участъци на кожата.

 

Вземете пет-шест тичинки и ги залейте с една чаена чаша топла вода. В никакъв случай не използвайте вряла вода, защото това буквално ще унищожи полезните свойства на шафрановия чай. От така приготвения чай се пие по една-две глътки в продължение на един ден. Този чай от шафран помага също при заболявания на очите, а най-вече при коварния конюнктивит.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: www.pixabay.com