Здравословни ползи от фъстъченото масло

Всеки от нас обаче е чувал колко е популярно то в САЩ. Там почти всеки диетолог го препоръчва като неделима час от дневно .... 2014-07-14T07:35:13+00:00 Здравни Статии

В България фъстъченото масло не се радва на особена почит.

 

Всеки от нас обаче е чувал колко е популярно то в САЩ. Там почти всеки диетолог го препоръчва като неделима час от дневното меню и здравословна храна за всяка диета за отслабване.

 

Фъстъченото масло е сравнително нов вид храна. Днес САЩ е страната с най-голямо производство и износ на фъстъци и фъстъчени продукти. То е с доста висока цена. Северна Америка ежегодно харчи над 8 милиарда долара за фъстъци и производни от тях продукти. Те се радват на подобна почит съвсем заслужено – във фъстъченото масло се откриват множество полезни съставки.

 

Консумацията му носи минерали, като магнезий, протеини и мононенаситени мазнини. Освен това този продукт е много питателен и може да се влага както в солени, така и в сладки изделия – чудесно допълнение към всяко ястие.
В маслото от фъстъци има масленост поне 50%. Останалите 50 % са въглехидрати, влакна,протеини и вода. Това го прави по-различно от другите, изцяло маслени продукти, като краве масло и маргарин.

 

Фъстъченото масло, освен с вкус, радва и с някои диетични преимущества. То е с по-високо съдържание на протеини от останалите продукти за мазане. Освен това в него има и други съставки, като фибри и въглехидрати. Те дават енергия на тялото. В най-честия случай, фъстъченото масло се консумира с хляб, който е беден на мазнини. По този начин се получава балансиран прием между мазнини и въглехидрати.

 

Здравословни ползи от фъстъченото маслоОсновната съставка във фъстъченото масло е ресвератролът. Това представлява естествен растителен антибиотик, който защитава от вредни гъбички и бактерии. Молекулата му противодейства на рака, стареенето, има противовирусни и противовъзпалителни свойства. Освен това защитава нервната система. Доказано е още, че ресвератролът намалява лошия и увеличава добрият холестерол.

 

Има няколко вида фъстъчено масло. Ето кои са те:

 

1. Сурово фъстъчено масло – Слабо рафинирано, за да запази максимална част от витамините си. В него няма следа от вредни трансмазнини, но процесите на разваляне са много бързи.

 

2. Рафинирано фъстъчено масло – Това е най-масово консумираното. То е по-бедно на витамини, но е и по-устойчиво. Лекари предупреждават, че при производството му има риск от образуване на канцерогенни трансмазнини.

 

3. Едро смляно фъстъчено масло – Масло, при което фъстъците на гранули

 

4. Ситно смляно фъстъчено масло – Гладко е като топено сирене.

 

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: piccolo namek/www.commonswikimedia
Снимка 1: freestock.ca/www.commonswikimedia