Зелена чемерика

Зелена чемерика

Veratrum lobelianum BERNH.  Сем. Liliaceae – Кремови

 

бяла чемерика, горска чемерика, лобелиева чемерика, мечкина трева, мечкина чемерика, чистофайка

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е 5-8 см дълго, вертикално. От него се развиват многобройни, дълги тънки корени. Стъблото е изправено, до 1,5 м високо, 1-2 см в диаметър, цилиндрично, плитко набраздено, облистено, метличесто разклонено в горната си част, покрито на гъсто с меки, пухести власинки, а в основата си обвито с влагалищата на старите листа. То е с многобройни листа., които го обгръщат с основата си. Листата са едри, спирално разположени, долните широко-елипсовидни., до 25 см дълги, до 18 см широки, а горните – ланцетни. Плодът е до средата триразделна кутийка с много сплескани, крилати семена. Цялото растение е отровно. Цъфти през юли- август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Северна, Източна и Средна Европа, Средиземноморието, Балканския полуостров. У нас се среща по влажните планински  и предпланински райони от 1000 до 2000 м надморска височина.

 

ДРОГА:  Коренищата с корените

Съдържат алкалоиди. Установено е,че вератровите алкалоиди се намират в растението във вид на свободни алкамини, глюкоалкалоиди и алкалоиди – сложни естери на аминоалкохолите с оцетната, метилоцетната и други киселини. Корените и коренищата съдържат до 2% алкалоиди.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Растението се използва за получаване на алкалоиди. Във ветеринарната медицина във вид на тинктура като  противопаразитно средство, против вредителите в селското стопанство и др. Външно в нашата народна медицина се препоръчва настойката от корените с оцет като средство за стимулиране растежа на косата и против пърхут, за мазане на болни стави против ревматизъм. Трябва да се употребява много предпазливо и под контрол на лекаря.

При проведени експериментални изследвания върху опитни животни е установено, че дрогата предизвиква понижаване на кръвното налягане, като едновременно значително се увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.

Установено е също, че протовератринът предизвиква продължително хипотензивно действие, понижава както систоличното, така и диастоличното артериално налягане.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – Michael Becker – wikipedia