Зелените банани още по-полезни

Специалисти по научни и промишлени изследвания от Австралия обявиха, че недоузрелите банани са много по-полезни от узре ... 2014-09-19T00:17:18+00:00 Здравни Статии

Специалисти по научни и промишлени изследвания от Австралия обявиха, че недоузрелите банани са много по-полезни от узрелите. Зелените банани съдържат важен компонент – резистентно нишесте

 

Те са установили, че недоузрелите банани са много по-полезни от узрелите. Зелените банани съдържат важен компонент – резистентно нишесте, което въздейства на организма положително в няколко аспекта.

 

Експертите обясняват, че резистентното (неусвояемо) нишесте е форма на разтворими хранителни влакна, които не се разлагат в тънките черва и попадат в дебелото. Там вече протича тяхната ферментация под въздействието на полезни бактерии, обясняват от medikforum.ru. Целият този процес позволява по-дълго време да се съхрани усещането за ситост, а така също да има траен прилив на енергия.

 

Учените разкриват още, че нишестето от зелените банани не може да причини рязко повишение на стойностите на кръвната захар, както се случва при похапването на зрели сладки плодове. Това всъщност предпазва любителите на банани от опасността да развият диабет, тъй като бананите са сред най-сладките плодове. Зелените банани “включват” храносмилането на бавна скорост и благодарение на това дълго време не усещаме глад.

 

Освен това резистентното нишесте увеличава количеството на полезните бактерии в дебелото черво, което намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Така също под негово въздействие в организма се активира отделянето на хормона глюкагон, който повишава скоростта на мастния метаболизъм. Към тази специфична страна от “поведението” на зелените банани не бива да сме безразлични, защото това е свързано с възможността за надеждна редукция на килограмите, при това без негативни последици за организма.

 

Експертите обобщават: колкото по-зелен, по-неузрял е един банан, толкова повече е в него резистентното нишесте. Полезната дневна доза на потребление на този продукт е 20 грама.

 

Очевидно приложението на зелените банани като елемент от програми за редукция на теглото тепърва ще става популярно.

 

 

Източник: www.kak-da.com
Източник снимка: www.pixabay.com