Зеленият чай – изключително полезен за здравето ни

Зеленият чай е бил използван като лекарство в продължение на хиляди години, тази напитка има множество действия от понижаване на кръвното 2014-09-20T21:34:30+00:00 Здравни Статии

Зеленият чай е бил използван като лекарство в продължение на хиляди години, тази напитка има множество действия от понижаване на кръвното налягане, до предпазване от рак.

 

Установено е, че зеленият чай има повече ползи за здравето за разлика от черния. Този факт се дължи на начина на обработване на двата вида чай.

 

Черният чай се обработва по начин, който дава възможност за ферментация, а при обработката на зеления чай се избягва процеса на ферментация. В резултат на това, зеленият чай запазва максимално количество от антиоксидантите и полифенолните си вещества, които го правят толкова полезен.

 

Ето някои от ползите на зеления чай за здравето ни:

 

1. Предпазва ни от образуването на кариеси – катехините, които се съдържат в зеления чай притежават антиоксидантна активност и унищожават бактериите в устната кухина, които причиняват възпаление на гърлото и венците.

 

2. Намалява кръвното налягане – проучване е показало, че редовната консумация на зелен чай намалява опасността от повишаване на кръвното налягане.

 

3. Предпазва ни от депресия – зеленият чай съдържа теанин, аминокиселина, която има успокояващо и релаксиращо действие.

 

4. Предпазва ни от грип и други вирусни заболявания – съдържащите се в зеления чай, катехини имат мощно антибактериално и противовирусно действие.

 

5. Зеленият чай намалява “лошия” холестерол и подобрява съотношението на “добрия” спрямо “лошия” холестерол.

 

6. Зеленият чай помага за регулирането на нивата на кръвната захар, като не позволява рязкото й покачване след нахранване.

 

7. Зеленият чай ускорява метаболизма ви и помага за по-бързото “изгаряне” на мазнините и превръщането им в енергия.

 

 

 

 

Източник: www.shape.com; www.everydayhealth.com; www.ncbi.nlm.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com