Зеленчуците, които са най-богати на протеини (белтъчини)

Протеините са едни от основните хранителни вещества, които са изключително важни и необходими за организма ни. Когато ..... 2015-07-21T23:00:57+00:00 Здравни Статии

Протеините са едни от основните хранителни вещества, които са изключително важни и необходими за организма ни. Когато става въпрос за хранителни режими, които изключват месото, проблемът с набавянето на необходимото количество белтъчини за деня става още по-голям.

 

Не са много зеленчуците, които адекватно могат да осигуряват дневните нужди от протеини за нормалното развитие на организма ни. За това сега ще ви представим, кои зеленчуци съдържат най-много протеини за да може на тази основа да изградите една балансирана и пълноценна от към хранителни вещества диета.

 

1. Зеленолистните зеленчуци – зеленчуците като спанак, аспержи, броколи, зеле, карфиол, целина и т.н. могат да бъдат използвани за осигуряване на необходимото количество протеини в организма.

 

Тези зеленчуци със сигурност не са толкова богати на протеини в сравнение с говеждото месо, яйцата и рибата, но са полезни и много необходим източник на белтъчини, ако сте вегетарианец.

 

– Аспержите съдържат около 3 грама протеини в една порция.

 

Кресът и сладката царевица също са богати на протеини.

 

– Спанакът, кейл, броколи и карфиолът осигуряват около 40-45% от препоръчителния дневен прием на протеини

 

Магданозът и краставиците осигуряват между 25-30 % от препоръчителния дневен прием на протеини

 

Предимството на растителните протеини е, че с тях не приемаме излишни мазнини и си набавяме необходимото количество фибри, докато нещата с протеините от животински произход стоят по съвсем различен начин. Месото, освен протеините е източник на мазнини, които са вредни за организма ни.

 

2. Соя – тя също е отличен източник на протеини независимо под каква форма я приемате.

 

 

 

3. Брюкселско зеле – тези малки зелени топчета са едни от първенците по съдържание на протеини. 125 гр от този вид зеле съдържа 2 гр протеин, заедно с 247 мг калий и 110 мкг витамин К.

 

4. Тиквички – те са изключителен източник на манган, витамин C и  диетични фибри. Те са богати на витамин А, магнезий, фолиева киселина, калий, мед и фосфор. Тиквичките са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, цинк, ниацин и протеини. 100 гр тиквички съдържат 2.7 гр протеин.

 

5. Рукола – тя съдържа в изобилие  каротеноиди, както и много други минерали като калий, манган, желязо и калций. 100 гр рукола съдържат около 2,8 гр протеин.

 

 

Източник: www.womenshealthmag.com; www.bodybuilding.com/; www.livestrong.com
Източник снимка: www.pixabay.com