Зелен лук – перфектният имуностимулатор за пролетта

Колкото повече плодове и зеленчуци консумираме, толкова е по-малка вероятността да се развият сериозни заболявания. Това е така, защото ..... 2015-02-25T19:33:22+00:00 Здравни Статии

Колкото повече плодове и зеленчуци консумираме, толкова е по-малка вероятността да се развият сериозни заболявания. Това е така, защото растителната храна е източник на основни хранителни вещества, важни за функцията на всеки един от нашите физиологични системи.

 

Зеленият лук е една от тези храни, която съдържа голямо разнообразие от витамини, минерали и фитонутриенти, които подобряват здравето ни. Препоръчително е зеленият лук да се консумира в сурово състояние, но може да бъде и термично обработен.

 

Ето с какво е полезен зеленият лук за здравето ни:

 

1. Зеленият лук се грижи за здравето на костите ни – 12 грама зелен лук съдържат близо 20 микрограма витамин К и 1,6 мг витамин C. За здрав възрастен човек, това е 16% от препоръчителния му дневен прием на витамин К.

 

Витамин К и витамин С са от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на здрави кости. Ако във вашата диета липсват тези витамини, има вероятност от развитие на остеопороза или фрактури на костите.

 

2. Зеленият лук е необходим за здравето на очите и за добро зрение – тялото ни се нуждае от витамин А, за да произведе родопсин, протеинът в очите, който позволява на рецепторите в ретината да поглъщат светлината. Хората, чиито диети не осигуряват достатъчно витамин А може да развият нощна слепота и други заболявания на зрението, включително и язви на роговицата.

 

Един стрък зелен лук съдържа 24 микрограма витамин А под формата на провитамин А, каротеноидно съединение, което тялото превръща в ретинол, активна форма на витамина.

 

3. Зеленият лук е изключително полезен за сърцето – съдържащите се в него витамин А и витамин С притежават изразени антиоксидантни свойства и ни предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да увредят състава на клетките.

 

Диетата, богата на храни с висока антиоксидантна концентрация – предимно плодове и зеленчуци  е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Витамин C също може да помогне за предотвратяване на високото кръвно налягане, което, от своя страна, може да намали риска от сърдечни заболявания.

 

4. Зеленият лук стимулира имунната система – изследвания са доказали съдържанието на фитонутриентите кверцетин и антоцианини, които имат имуностимулиращо действие. Този факт прави зеленият лук изключително полезен през пролетта, когато организма ни е изтощен от зимния период.

 

 

Източник: woman.thenest.com; www.healthbenefitstimes.com; www.care2.com
Източник снимка: www.pixabay.com