Златна пръчица – билката с редица ползи за здравето ни

Диуретични свойства - билката е известна със своите диуретични свойства. Изследвания са доказали, че билката може да се използва при ..... 2015-06-28T12:19:32+00:00 Здравни Статии

Златната пръчица е билка, която може да се използва при различни заболявания, ето как можете да се възползвате от лечебните свойства на билката:

 

1. Диуретични свойства – билката е известна със своите диуретични свойства. Изследвания са доказали, че билката може да се използва при наличието на камъни в бъбреците и пикочния мехур и за лечение на инфекции на пикочните пътища.

 

2. Билката е ефективна при заболявания на дихателната система – билката може да се използва за лечение на инфекции на горните и долните дихателни пътища. Златната пръчица втечнява гъстия бронхиален секрет и помага за лечението на влажна кашлица. Благодарение на антибактериалните и антисептични свойства, билката е ефективна при лечението на възпалено гърло.

 

3. Билката е ефективна при различни кожни заболявания – златната пръчица може да се използва за облекчаване на симптомите при ужилвания, охлузвания и порязвания. Лапи от билката могат да се използват при изгаряния на кожата.

 

4. Златната пръчица притежава противоалергично действие – тя успокоява зачервените и възпалени очи, спира обилното отделяне на секрети от носа, кихането и кашлянето. Всички тези симптоми са характерни за сенната хрема.

 

5. Златната пръчица подобрява цялостното състояние на бъбреците и регулира дейността ми. В нашата народна медицина се използва като нервноуспокоително, при хринични бъбречни заболявания – възпалителни процеси, камъни и пясък в бъбреците, при албумин в урината, против диария, като диуретично средство, при смущения в обмяната на пикочната киселина, при ревматизъм, подагра и др.: по 6 чаени лъжички на ситно нарязана дрога се залива с 2 чаени чаши студена вода, оставя се да кисне в продължение на 8 часа, като се разбърква и се прецежда. Изпива се на глътки за 1 ден.

 

 

 

6. Златната пръчица лекува афти и други възпалителни процеси в устната кухина – това се дължи на противовъзпалителното действие на билката. Направете отвара от билката, охладете и използвайте за жабурене на устата.

 

7. Чаят от златна пръчица може да се използва като енергийна напитка – билката премахва хроничната умора и изтощение.

 

8. Билката стимулира функцията и здравето на черния дроб – тя стимулира кръвообращението и помага да черния дроб по-бързо и ефективно да се справя с токсините в организма.

 

В по-големи дози дрогата е отровна !!!

 

 

Източник: herbalacademyofne.com; www.anniesremedy.com; herbsmed.net
Източник снимка: www.pixabay.com