Зумба – забавление и прекрасен начин да отслабнем

Зумба съчетава елементи на танци, аеробика и фитнес. Най-често зумба хореографиите включват движения от самба, меренге, салса, хип-хоп .. 2014-08-18T21:30:42+00:00 Здравни Статии

Зумбата е фитнес танц, създаден от колумбийския танцьор и хореограф Аблерто „Бето“ Перез през 90-те години на ХХ век.

 

Зумба съчетава елементи на танци, аеробика и фитнес. Най-често зумба хореографиите включват движения от самба, меренге, салса, хип-хоп и бойни изкуства, които често се изпълняват заедно с клекове и удари. Популярността на зумба нараства много бързо през последните години, като близо 14 милиона души от повече от 151 страни посещават седмични зумба класове.

 

Какви са здравословните ползи от зумбата?

 

1.Едно от най-важните предимства на зумбата е разбира се, загубата на тегло. Тази изключително забавна тренировка, включваща разнообразни движения, ще подобри състояните на сърдечно-съдовата ви система и ще ви накара да отслабнете без дори и да усетите. Средно може да изгорите между 600 и 1000 калории на един урок. Какво по-хубаво от това да се забавлявате и да отслабвате едновременно.

 

2.Друго предимство е фактът, че зумбата води до повишаване тонуса на цялото тяло. Това е така защото се извършват много и разнообразни движения, които обхващат всички мускулни групи.

 

3.Специфичните движения в комбинация с музиката, превръщат зумбата в перфектният начин да се освободите от натрупания през деня стрес. Това е така защото по време на зумбата се отделя ендорфин, който подобрява настроението. Според трениращите, зумбата е по-ефикасна дори от психотерапията.

 

4.Зумбата е подходяща както за децата така и за по-възрастните. Дори има специална зумба за деца, която подобрява физическото им състояние и по този начин те са по-здрави и по-енергични. От друга страна, зумбата е много полезна и за възрастните хора, тъй като тя укрепва мускулите им и ги предпазва от болести засягащо мускулите и костите.

 

5.Зумба класовете са страхотно място да се запознаете с нови хора, с които да споделите доброто настроение от физическите упражнения и музиката. А това ще ви накара да се почувствате още по-добре.

 

 

 

Източник: en.wikipedia.org;www.huffingtonpost.com; www.weightloss.allwomenstalk.com
Източник снимка:photostock/freedigitalphotos.net