Зърнастец елшовиден

Зърнастец елшовиден

Frangula Alnus L.   

Сем. Rhamnaceae – Зърникови

 

 боя-дърво, крехък зърнастец, дива боя

 

ОПИСАНИЕ: Храст 2-3 м висок, или ниско дърво (до 5-7 м) с гладка тъмна от вътрешната страна червена кора. Листата са последователни целокрайни елиптични на върха внезапно стеснени и късо заострени, на дръжки, 1-2 мм дълги, с 6-9 двойки странични жилки, успоредни помежду си. Цветовете в пазвени снопчета по 2-7, рядко единични, бледозелени фуниевидни двуполови. Плодът топчест, незрелият зелен  до червен, зрелият виолетовочерен, с 2-3 лещовидни сивкави „костилчици”. Цъфти май-септември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из широколистни храсталаци и иглолистни гори, на влажни терени, край блата, реки и потоци, рядко на скалисти и каменисти места, в низините и планините. Разпространено нарядко из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Среща се в почти цяла Европа.

 

ДРОГА: Събраните през пролетта и изсушени кори на стеблото и клоните. След изсушаването им те още не са годни за медицинско приложение, а трябва да се използват след лагеруване 1 година или след нагряване при 100 градуса целзий в продължение на 1-2 часа. Външната повърхност на кората е сивокафява с белезникави лещанки, а вътрешната – жълтооранжева. При дъвчене оцветява слюнката в жълто, а при намокряне с разтвор на амоняк се оцветява вишневочервено. Миризмата е слаба, вкусът силно горчив.

Отлежалата трева съдържа антрахинонови глюкозиди глюкофрангулин (около 7 %), франгулин, малки количества агликона франгулаемодин, фисцион, хризофанол, танини, флавоноиди, горчиви вещества, ензими и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Слабително

Съдържащите се в дрогата антраглюкозиди се хидролизират в дебелото черво предимно от чревните бактерии и по-малка част от ензимите, секретирани от лигавицата на дебелото черво. Получените емодини се редуцират от чревните бактериални ензими до антрони. На тези продукти от разграждането се дължи слабителното действие на дрогата. Те засилват перисталтиката и секреторните функции на дебелото черво. Едновременно с това те потискат обратната резорбция на водата.

При продължително прилагане на дрогата може да се предизвика хипокалиемия поради намаляване резорбцията на калиеви йони. Еметичното действие на прясната кора се дължи предимно на глюкозидите, които не са още разградени, както и на други извличащи се във водни пари вещества, които не се съдържат след лагеруване и изсушаване на кората. Не дразни лигавицата на червата дори при продължително използване.

 

Изсушената кора след лагеруване най-малко в продължение на една година се прилага като слабително средство под  форма на отвари, екстракти и др. Слабителния ефект настъпва след  8-10 часа. Една супена лъжица кора се запарва с една чаша вряща вода за 20 мин, след което се прецежда и се приема по половин чаша вечер и сутрин.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
Снимка: wikipedia