ИЗГАРЯНИЯ

Представлява увреждане на кожата и подлежащите ѝ структури, понякога съчетано с общи реакции от страна на организма, в резултат от действието на различни физични или химични фактори.

 

 

ИЗГАРЯНИЯКартоф(Solanum tuberosum) – при изгаряния от първа степен на кожата се поставят лапи от картофена каша. Свеж сок от пресни картофи се използва за компреси при изгаряния от първа степен на кожата и лигавиците чрез натопена в сока марли или пакум.

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯЧерна елша (Alnus glutinosa) – локално се прилага при изгаряния. Приготвя се декокт от кори на елша, като 15 г кори се поставят в 200 г вода.

 

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯЛивадна детелина(Trifolium pratense) – външно се прилага при изгаряния. Външно – размачкани листа се налагат върху гнойни язви, рани и изгаряния.

 

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯЛечебна комунига/жълта комунига/(Melilotus officinalis) – прилага се външно при изгаряния. За външно приложение (компреси и промивки) се използва запарка, която се получава, като 2 супени лъжици дрога се заливат с 500 мл кипяща вода, след което се поставя за 20 минути в добре затворен съд.

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯСофора(Sophora japonica) – външно се прилага при изгаряния. От зрелите плодове се приготвя спиртна настойка (една част плод, 5 части 56% спирт, престоява 10 дни); използва се външно за промивка и във вид на компреси при изгаряния.

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯОбикновена коприва(Urtica dioica) – Външно се прилага за компреси при изгаряния. Инфуз от 4-8 чаени лъжички листа на 1 чаша вряща вода.

 

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯСмрадлика/тетра/(Cotinus coggygria) – външно се прилага при изгаряния. По 100 г ситно нарязани листа се заливат с 1 л вряща вода, след изстиване се прецежда. Правят се промивки и компреси.

 

 

 

 

 

ИЗГАРЯНИЯЛетен дъб(Quercus robur) – прилага се при изгаряния. Предимно външно във вид на отвари; 1-2 супени лъжици раздробена дъбова кора се вари 15-30 минути в 500 мл вода, след което се прецежда и се оставя да изстине. Отварата се приготвя всеки ден и се прилага външно за компреси.