Изпитани домашни лекове при запушен нос

Запушването на носа възниква, когато има оток в носната кухина. В резултат на това, дишането става трудно. Това е симптом, който често ..... 2015-01-27T20:18:25+00:00 Здравни Статии

Запушването на носа възниква, когато има оток в носната кухина. В резултат на това, дишането става трудно. Това е симптом, който често се свързва с настинка, грип или алергична реакция. Много е важно да се излекува веднага, защото може да причини други проблеми, като например инфекция в ушите, неспокоен сън и т.н.

 

Съществуват много начини за отпушване на носа и почистване на носната лигавица. Използвайте някои от тези средства, за да облекчите симптомите:

 

1. Чесън – той е най-добрият домашен лек при запушен нос. Неговите антивирусни и противогъбични свойства помагат в борбата с инфекцията, която причинява запушването. Сварете 2-3 скилидки чесън в една чаша вода. Можете също така да добавите и половин чаена лъжичка куркума на прах. Пийте го всеки ден, докато носът ви се отпуши. Яденето на пресни скилидки чесън, също може да помогне за облекчаването на запушения нос.

 

2. Ябълков оцет – той може бързо да изчисти запушения нос от натрупаните секрети. Плюс това, той е богат на вещества, които подсилват имунитета. Смесете две супени лъжици ябълков оцет и една супена лъжица мед в чаша топла вода. Пийте го два или три пъти дневно, в продължение на няколко дни.

 

3. Инхалация – това е друг популярен домашен лек моментално отпушване на носа.
Сложете една супена лъжица счукани семена от ажгон (айован)  във вряща вода и вдишайте парата, на разстояние една педя от купата. Можете също и да добавите няколко капки ментово етерично масло.

 

Забележка: Тази инхалация не се препоръчва за малки деца, поради риск от изгаряне. Също така, може да не е подходяща за бременни жени, хора страдащи от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и заболявания на централната нервна система.

 

4. Впръскване на физиологичен разтвор – той помага да се изчисти носната лигавица от секретите и бактериите, които са се натрупали. Смесете една чаена лъжица сол в две чаши дестилирана вода. Впръсквайте веднъж или два пъти дневно от този разтвор, в продължение на няколко дни.

 

Забележка: Използвайте само дестилирана или предварително преварена вода и измивайте винаги пръскалото след всяко използване.

 

5. Евкалиптово масло – евкалиптовото масло е много полезно при запушен нос, благодарение на противовъзпалителните му свойства. Капнете една или две капки евкалиптово масло в кърпичка и вдишвайте аромата няколко пъти дневно. Можете също да капнете 1-2 капки евкалиптовото етерично масло върху възглавницата си.

 

 

Източник: www.everydayhealth.com; commonsensehome.com; www.shape.com
Източник снимка: www.123rf.com