Изсипливче голо

Изсипливче голо

Herniaria glabra L.  Сем. Caryophyllaceae – Карамфилови

 

жабрене, белина, леляк-сабуну, развързанче, ракисапун, сапуненица, сапуниче, усипливче, белило голо

 

ОПИСАНИЕ: Едно-, две- до многогодишно , дребно (5-15 см) тревисто, голо или ситно ресничесто растение. Стъблото е полегнало , кръгло, разклонено. Листата са дребни, приседнали, целокрайни, елипсовидни, срещуположни, с ципести прилистници. Цветчетата са твърде малки, жълтозелени, разположени в групички по 5-12 в пазвите на листата. Околоцветникът е прост, съставен от 5 свободни листчета; тичинките са 5 нормални и 5 стерилни. Плодът е с ципеста обвивка, разпуклив, с едно черно семе. Цъфти в края на пролетта и през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: По сухите каменисти, тревисти и скалисти места из цялата страна

 

ДРОГА: За дрога се събират само връхните неодървенели части заедно с цветовете и листата. След изсушаването дрогата придобива приятна кумаринова миризма.

Дрогата съдържа сапонините херниарин около 3%, и малко количество херниарова киселина (производно на тритерпеновите сапонини), кумарина метилумбелиферон (също наричан херниарин), танини, флавоноиди, минерални вещества и около 0,6% етерично масло.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:Диуретично и спазмолитично

Българската народна медицина, а също така и народната медицина в редица европейски страни предлагат използването на извлеци от растението като средство за стимулиране на диурезата, а така също и като средство за отстраняване на болезнените спазми на гладката мускулатура (предимно на храносмилателния канал). Най-често срещаното показание за прилагането на това растение са отоците, развиващи се при заболявания на бъбреците, а също така при асцит. Извлек от изсипливче се препоръчва освен това при дискинезии на жлъчните пътища, при нефролитиаза (за улеснено изхвърляне на песъчинки и малки камъчета). При състояние на Colon irritable  прилагането на извлеци от дрогата също оказва добър ефект. Външно – за ускоряване заздравяването на трудно зарастващи рани, при обриви на кожата, при суха кожа и рецидивиращо появяващи се лишеи. За целта се препоръчва употребата на свежото растение.

Дрогата намира приложение още като средство, което се добава към сместа за изготвяне на домашен сапун, използва при миене и пране (най-вероятно във връзка с наличните сапонини).

Растението е отровно и приложено в по-големи дози може да причини отравяне.

6 г ситно нарязани стръкове и листа от растението се заливат с 400 мл вряща вода и след  15-минутно извличане получената запарка се прецежда и се изпива на части в продължение на един ден.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: Michael Becker – wikipedia