Изследвания доказват, че изкуствено добавените фосфати в храната увреждат бъбреците

Фосфорът помага при формирането на ДНК и РНК и е от решаващо значение за живота. Проучване обаче показва, че наличието на ..... 2015-08-19T08:59:38+00:00 Здравни Новини

Фосфорът помага при формирането на ДНК и РНК и е от решаващо значение за живота. Проучване обаче показва, че наличието на големи количества фосфати в храната води до загуба на еластичността на стените на кръвоносните съдове, разширява сърцето и влияе зле на костите

 

Установено е че излишъкът от фосфор има неблагоприятно въздействие върху пациенти, които вече имат бъбречно заболяване, но също така този излишък може да причини проблеми с бъбреците при хора, които нямат заболявания на бъбреците.

 

Това проучване, публикувано в Clinical Nutrition показва, че фосфатите изкуствено добавени към млечните и зърнените продукти в много по-голяма степен повишават нивата на фосфора в кръвта, отколкото естествено срещащите се фосфати и могат да доведат до различни увреждания на бъбреците.

 

Учените събирали данни за пациентите от 2003 до 2006 за да се определи кои храни и как тези храни са повлияли нивата на фосфор в кръвта. Учените забелязали значимо повишение на нивото на фосфатите в кръвта при хора, които ядат млечни и зърнени храни, които съдържат изкуствено добавени фосфати.

 

 

Източник: http://www.zliving.com
Източник снимка: www.pixabay.com