Изследвания са доказали, че изкуствените подсладители причиняват мигрена

Учени са установили, че дъвченето на дъвка може да доведе до мигрена. Но защо? Повечето дъвки съдържат изкуствения подсла .... 2015-06-22T13:28:27+00:00 Здравни Новини

Учени са установили, че дъвченето на дъвка може да доведе до мигрена. Но защо? Повечето дъвки съдържат изкуствения подсладител аспартам. Аспартамът е известен  с това, че уврежда нервните клетки. Всеки, който страда от мигрена и често дъвчи дъвки без захар, трябва да се замисли, каква всъщност е причината за заболяването.

 

Присъствието на мигрената може да се дължи на една много проста причина, а именно използването на дъвки съдържащи аспартам. Д-р Нейтън Уотъмбърг от университета в Тел Авив забелязал, че повечето от непълнолетните му пациенти с хронична мигрена дъвчат дъвка продължително време, а именно до шест часа на ден. Докторът решил да проведе проучване между 30 пациенти на възраст до 19 години.

 

Всички те са страдали от мигрена или хронично тензионно главоболие, причинено от продължителното дъвчене. След един месец без дъвчене, 19 от участниците в проучването съобщават, че техните симптоми са изчезнали напълно, още седем други са усетили значително подобрение по отношение на честотата и интензитета на болката. 26 от участниците започнали да дъвчат дъвка както обикновен и резултатът бил, че симптомите на мигрената се върнали след кратък период от време.

 

Д-р Уотъмбърг дал две обяснения за отшумяването на мигренозните симптоми, първото било липсата на аспартам в тялото и втората причина е липсата на натоварване на ставата свързваща горната и долната челюст. Известно е, че претоварването на ставата свързваща горната и долната челюст може да доведе до главоболие.

 

Освен в дъвките, аспартамът се намира в много газирани напитки и “натурални“ сокове. Аспартамът се разгражда в тялото до фенилаланин, аспарагинова киселина и метанол. Фенилаланинът води до нарушение в транспорта на допамин и серотонин, което се наблюдава и при мигрената.

 

 

Източник: http://www.beautyzoomin.com
Източник снимка: stockimages/www.freedigitalphotos.net