Нашите изследвания

ANA – ТЕСТ

Определение:   Чрез този тест се доказва наличието на антинуклеарни антитела в серума. Имунната ви система произвежда антитела, които се борят с различните инфекции. За разлика от нормалните антитела, антинуклеарните антитела често атакуват здравите клетки в организма. Ако вашия ANA – тест е положителен това означава, че вашата имунна система е създала антитела, които атакуват собствените клетки – автоимунна реакция. В някои случаи, дори изследвания да е здрав, може да се получи ANA – тест с положителен резултат. Вашия доктор може да ви препоръча да си направите такова изследване ако има съмнения за лупус, ревматоиден артрит и др.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?  ANA – теста се прави с цел да се установи вида на автоимунното заболяване. Въпреки, че много ревматоидни състояния имат подобни симптоми – като например: болки в ставите, умора, температура. ANA – теста просто насочва за наличието на някакво автоимунно заболяване и ако теста е положителен се прави изследване на специфични антинуклеарни антитела, които са характерни за определени болести.

Как да се приготвя за процедурата?  Ако вашата кръвна проба се използва само за ANA-скрининга, може да ядете храна и да пиете течности нормално преди самия тест. Но ако ви правят и други изследвания ще е необходимо да е минало определено време след като сте яли. Вашият лекар ще ви даде точни инструкции какво да правите преди теста.Някои лекарства могат да повлияят точността на теста, затова трябва да кажете на вашия лекар какви лекарства приемате.За извършването на ANA – скрининга се използва венозна кръв.

Резултати:   Наличието на антинуклеарни антитела означава, че вашият тест е положителен. Това, обаче не означава, че сте болни. Много хора, които не са болни имат положителни резултати от теста – особено жените над 65 години. Мононукклеазата е заболяване, което е свързано с наличието на антинуклеарни антитела. Някои лекарства за сваляне на кръвното налягане могат да отключат прозводството на антинуклеарни антитела.

SPECT – СКАНИРАНЕ

Определение: При SPECT – сканирането се създават 3D изображения с помощта на радиоактивни субстанции и специална камера. SPECT – сканирането създава изображения, които показват как вашите органи работят. Този вид изследване може да изобрази движението на кръвта в кръвоносните съдове или активността на различните области в мозъка.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Най-честата употреба на SPECT – сканирането е при диагностицирането на проблеми свързани с:
(А) Мозъчната дейност
1. деменция
2. запушените кръвоносни съдове
3. припадъци
4. епилепсия
5. наранявания на главата

(Б) Сърдечната дейност
1. запушени коронарни артерии
2. намалена помпена функция на сърцето

(В) Нарушения с костите
SPECT – сканирането се използва за диагностицирането на скрити костни фрактури или за проследяването на ракови разсейки в костите.

Какви рискове крие извършването на процедурата? За повечето хора изследването е безопасно. Ако се наложи използването на контрастно вещество, може да се наблюдават:
1. Кървене, болка или подуване на мястото на убождането.
2. Алергична реакция към контрасното вещество

Как да се приготвя за процедурата? По принцип вие трябва да:
1. Да махнете всякакви метални бижута или накити от вас
2. Информирате лекаря ако сте бременна или кърмите
3. Носите списък с всички лекарства и хранителни добавки, които приемате

Резултати: Лекарят разчита изображенията и ви съобщава какви са резултатите.

АМНИОЦЕНТЕЗА

Определение: Амниоцентезата е процедура, при която се взема определено количество околоплодна течност с цел изследване или лечение. Околоплодната течност защитава плода по време на бременността. Околоплодната течност съдържа клетки и различни вещества от плода.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Амниоцентезата може да се назначава поради различни причини:
1.В единия случай, проба от околоплодната течност се взема с цел да се установи дали има опастност от развитието на определени състояния, като например синдром на Даун и спина бифида.
2.В по-напреднал стадии на бременността, проба от околоплодната течност се взема за да се определи дали белите дробове на бебето са достатъчно развити.
3.Обикновено, амницентезата се назначава с цел да се види за наличието на някаква инфекция и болест
4.Много рядко амниоцентеза се използва за да се намали количеството на околоплодната течност.
5.Амниоцентезата може да се използва за определяне на тежестта на анемия при бебета, които имат Rh-сенсибилизация. Rh-сенсибилизацията е състояние, при което имунната система на майката произвежда антитела срещу специфичен протеин намиращ се на повърхността на кръвните клетки на бебетата.
Въпреки, че амниоцентезата може да осигури ценна информация за състоянието на плода, е много важно да се разберат рисковете при една такава процедура.

Какви рискове крие извършването на процедурата?
1.Спонтанен аборт – при извършването на амниоцентеза през втория триместър, рискът от спонтанен аборт е 1 на 300 и 1 на 500. Проучвания показват, че рискът от спонтанен аборт е по-висок ако амниоцентезата се извършва преди 15-тата седмица на бременността.
2.Наранявания от иглата – по време на самата процедура, бебето може да премести крачето или ръчичката си и да бъде ободено. Наранявания от иглата се случват рядко.
3.Изтичане на околоплодна течност – рядко се получава протичане на околоплодна тенчост от вагината след извършване на амниоцентезата. Ако изтичането спре, то бременността най-вероятно ще продължи нормално. Възможно е, обаче, изтичането да не спре, което ще доведе до ортопедични проблеми за бебето.
4.Rh-сенцибилизация – рядко, амниоцентезата може да доведе до навлизане на кръвни клетки на плода в кръвообращението на майката. Ако вашата кръв е с резус фактор отрицателен, ще ви дадат лекарство наречено Rh-имуноглобулин след процедурата с цел да се предотврати производството на антитела срещу кръвните клетки на бебето.
5.Инфекция – рядко, амниоцентезата може да причини маточна инфекция.
6.Предаване на инфекция – ако сте болни от хепатит C, токсоплазмоза или ХИВ, бебето може да бъде заразено от вас по време на амниоцентезата.

Как да се приготвя за процедурата?  Ако амниоцентезата се извършва преди 20-тата седмица на бременността, вашия пикочен мехур трябва да е пълен. За целта трябва да пиете обилно количество вода преди самата процедура. Ако амниоцентезата се извършва след 20-тата седмица на бременността, вашия пикочен мехур трябва да е празен по време на амниоцентезата.

Хубаво е да имате придружител с цел да ви помогне след процедурата да се приберете у дома.

Резултати: Ако амниоцентезата  показва, че вашето бебе има хромозомно или генетично заболяване, което не може да се лекува, може да се наложи да вземате решение дали да  продължите бременността.

Ако амниоцентезата е предназначена за да покаже зрелостта на белите дробове на бебето, резултатите ще ви покажат дали вашето бебе може да се роди дори по-рано от нормалното.

АРТРОСКОПИЯ

Определение: Tова е метод за диагностика и лечение на проблеми свързани със ставите. По време на процедурата, лекаря вкарва тънка тръбичка (артроскоп), снабдена с камера, през малък разрез. Разреза е с размерите на копче. Образа, който се генерира от камерата вътре в ставата се предава на видео екран. Артроскопията продължава от 30 мин. до 2 часа.

След процедурата, ще ви оставят за няколко часа под наблюдение преди да си отидете у дома.
Артроскопията позволя на лекаря да изследва ставата без да е необходимо да прави голям разрез. Лекарите могат дори да коригират някои нарушения на ставите, чрез артроскопия. За целта използват хирургични инструменти дебели колкото молив, те се вкарват през допълнителни разрези, които се правят.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?
1. Артроскопията се използва за диагностика и лечение на следните стави: колянна, раменна, лакътна, глезена, тазобедрена и китката.
2. Артроскопията се използва при: костни шипове, увредени и скъсани връзки и сухожилия, при възпаление на ставите, инфекции на ставите.

Какви рискове крие извършването на процедурата? Макар и рядко, може да се наблюдават следните усложнения:
1. Увреждане на тъканите: Вкарването и движението на хирургичните инструменти може да увреди структурата на ставата, да се засегне кръвоносен съд или нерви.
2. Инфекция: Всяка инвазивна процедура крие риск от инфекция
3. Появата на кръвни съсиреци: Рядко, но хирургични интервенции, които продължават повече от час увеличават възможността за образуване на кръвни съсиреци в краката или в белите дробове.

Как да се приготвя за процедурата?
1. Преди процедурата не трябва да приемате лекарства или храни, които могат да засилят кръвотечението.
2. В зависимост от упойката, лекарят ще ви посъветва да не ядете твърда храна поне 8 часа преди процедурата.
3. Трябва да осигурите някой, който ще ви върне у дома, тъй като няма да можете да шофирате след интервенцията.

Резултати: Вашият хирург ще направи преглед на констатациите на артроскопията с вас и въз основа на това какво е установил, ще ви назначи лечение или хирургична интервенция.

БИОПСИЯ НА БЪБРЕК

Определение:  Това е процедура, при която вашия лекар взема малко парченце от вашия бъбрек, за да се изследва за някакво увреждане или заболяване. Вашият лекар може да ви препоръча биопсия с цел да диагностицира , да определи тежестта на заболяване свързано с бъбреците или да извършва наблюдение на лечението на определено заболяване. Биопсия може да ви бъде назначена, ако имате трансплантиран бъбрек, който не работи правилно.
Най-често, биопсията се извършва чрез вкарване на тънка игла през кожата. С помощта на камера, лекаря може да насочва иглата в правилната посока с цел да вземе малка част от бъбречната тъкан.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?  Биопсията се назначава поради следните причини:
1. Диагностициране на проблем свързан с бъбреците, който по друг начин не може да бъде диагностициран.
2. Биопсията дава информация за състоянието на бъбреците, а това помага за назначаване на правилна терапия
3. Биопсията показва, колко бързо се развива дадена болест.
4. Показва до каква степен са увредени бъбреците при различни заболявания.
5. Биопсията показва дали лечението дава резултат.

Вашият лекар може да назначи биопсия въз основа на изследване на кръвта и урината, което показва:

1. Наличието на кръв в урината (хематория)
2. Наличието на белтък в урината(протейнурия)
3. Проблеми с бъбречната функция, които водят до повишаване количеството на отпадни продукти в кръвта.

Какви рискове крие извършването на процедурата?
1. Кървене – най-честото оплакване при биопсията на бъбрек е наличието на кръв в урината (хематория). Кървенето по принцип спира за няколко дена. Много рядко, кървенето може да доведе до нужда от преливане на кръв.
2. Болка – чувството на болка в областта на биопсията е често срещана след извършване на процедурата, но тя преминава за няколко часа.
3. Поява на артериовенозна фистула – ако иглата наруши целостта на стените на артерия и вена се образува връзка между двата кръвоносни съда. Този тип фистула няма характерни симптоми и минава от самосебе си.
4. Рядко, хематом(събиране на кръв) около бъбрека може да се инфектира. Това усложнение е лекува с антибиотици и дренаж.

Как да се приготвя за процедурата?
1. Преди биопсията трябва да спрете приемането на лекарства, които увеличават риска от кървене: антикоагуланти(варфарин), аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства, някои билки като гинко билоба, чесън, а също така рибено масло.
2. Възможно е да ви помолят да не ядете и да не пиете вода 8 часа преди самата биопсия.

Резултати:  Резултатите от биопсията ще дадат яснота за това, какво уврежда бъбреците ви, и какво лечение трябва да се назначи.

БИОПСИЯ НА ГЪРДАТА

Определение: При този вид биопсия се взема тъканна проба от гърдата за лабораторно изследване. Биопсията на гърдата е начин да се прецени дали има наличие на злокачествено образование.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар може да препоръча биопсията на гърдата поради следните причини.
1. Ако лекарят е открил наличието на бучка или втвърдяване в гърдата
2. Ако вашата мамография показва област от гърдата със съмнение за злокачественост.
3. Ако се наблюдават необичайни изменения на зърната, като например:
– Лющене
– Набръчкване
– Образуване на корички
– Наличието на кървав секрет

Какви рискове крие извършването на процедурата?
1. Натъртване и подуване на гърдата
2. Инфекция или кървене на мястото на извършване на биопсията
3. Промяна във външния вид на гърдата в зависимост от това колко тъкан е взета за изследване и колко бързо заздравява самата гърда.
4. Вероятност за допълнителна операция в зависимост от резултатите от биопсията.
Трябва да се обадете на вашия лекар, ако след биопсията вдигнете температура, ако мястото на биопсията се зачерви и затопли, ако се наблюдава отделяне на секрет.

Как да се приготвя за процедурата?  Преди биопсията, трябва да предупредите вашият лекар ако:
1. Имате някакви алергии
2. Сте приемали аспирин през последната седмица
3. Приемате антикоагуланти
4. Не можете да лежите по корем за продължително време
Ако биопсията се извършва с помощта на ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), трябва да предупредите лекаря ако имате пейсмейкър или друг електронен имплант във вашето тяло, ако сте бременна или си мислите, че сте бременна. ЯМР не се препоръчва при гореописаните обсотятелства.

Резултати:  След биопсията, тъканната проба се изпраща в лабораторията, където патолога изследва тъканта под микроскоп. Патолога изготвя информация относно размера, цвета и консистенцията на тъканната проба и дали са намерени ракови или предракови клетки.
Понякога мненията на рентгенолога (специалиста, който разчита мамограмата) и на патолога могат да се различават в това дали има наличие на ракови клетки или не. В такъв случай се назначава нова биопсия с цел по-точна диагноза.

БИОПСИЯ НА КОЖАТА

Определение: Това е процедура, при която се взема проба от кожата (клетки, част от кожата). Лекарят използва кожната биопсия за диагностика на някои кожни заболявания и състояния.

Има 3 основни вида кожна биопсия.
1.При първия вид кожна биопсия, лекарят използва инструмент, подобен на бръснач за премахване на малка част от горния слой на кожата (епидермиса и част от дермата).
2.При вторият вид биопсия, лекарят използва кръгъл инструмент за премахване на една малка част от кожата, включително и по-дълбоките слоеве (епидермис, дерма и повърхностни мазнини).
3.При третият вид биопсия, лекарят използва малък нож (скалпел) за да се изреже цялата бучка или площта с патологично променената кожа, включително и част от нормалната кожа.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Биопсия на кожата може да бъде необходима за да се диагностицира или за да се подпомогне лечението на кожни заболявания като:
1. Актинични кератози
2. Булозен пемфигоид и други булозни кожни заболявания
3. Дерматит, псориазис и други възпалителни кожни заболявания
4.Рак на кожата,включително базално-клетъчен карцином,плоскоклетъчен карцином и меланом
5. Инфекция на кожата
6. Подозрителни бенки или други израстъци
7. Брадавици

Какви рискове крие извършването на процедурата? Биопсията на кожата е по принцип безопасна процедура, но може да се появят усложнения, включително:
1.кървене
2.синини
3.инфекция
4.алергична реакция към локално приложения антибиотик

Как да се приготвя за процедурата? Преди кожната биопсия, кажете на вашия лекар, ако:
1. Имате нарушения в кръвосъсирването
2. Сте имали засилено кървене след други медицински процедури.
3. Ако приемате разреждащи кръвта лекарства, като аспирин, аспирин-съдържащи лекарства, варфарин или хепарин
4. Сте имали кожни инфекции или имате импетиго
5. Приемате лекарства, които потискат имунната система, като например лекарства за лечение на диабет или лекарства използвани след трансплантация на органи

Резултати: В зависимост от резултатите, лекарят ще назначи най-подходящото за вас лечение.

БИОПСИЯ НА ПРОСТАТА

Определение: Тази процедура се състой във вземане на тъкан от простата, за която има съмнения, че е злокачествена. Простата е малка, с формата на орех жлеза при мъжете. По време на биопсията се използва тънка игла за да се вземе тъканна проба от простата. Процедурата се извършва от уролог.

След извършването на процедурата, тъканните проби се гледат под микроскоп с цел да се открият някакви отклонения, които могат да са признак за рак на простата. Ако е на лице рак, се определя скоростта, с която се развива и разпространява и се избира най-подходящото лечение.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?
1. Ако лекарят открие наличието на бучки при ректален преглед.
2. Ако предишна биопсия е показала наличието на изменени клетки на простата, които не са все още злокачествени.
3. Ако резултатите от изследването за простатен специфичен антиген са по-високи от нормалното за вашата възраст.
4. Ако резултатите от предишна биопсия са били нормални, но въпреки това нивото на простатния специфичен антиген е високо.

Какви рискове крие извършването на процедурата?
1. Инфекция – рядко, мъжете подложени на биопсия на простата развиват инфекция на пикочните пътища или на простата. При наличието на инфекция е необходимо прилагането на антибиотиците.
2. Кървене на мястото на биопсията – ректалното кървене е често срещано при биопсията на простата
3. Кръв в семенната течност – може да се наблюдава червено оцветяване на семенната течност поради наличието на кръв, но това не е повод за притеснение.
4. Затруднено уриниране – При някои пациенти, биопсията може да доведе до затруднено уриниране. Затова може да се наложи временното поставяне на катетър.

Как да се приготвя за процедурата?
1. Спрете приемането на лекарства, които увеличават риска от кървене (варфарин, аспирин,ибупрофен).
2. Може да ви бъде направена клизма преди процедурата
3. Може да приемете антибиотик превантивно, с цел да не се развие на инфекция

Резултати:  Патолога,които поставя диагнозата при ракови състояния на тъканите, ще оцени вашите тъканни проби. Именно патолога може да каже дали премахнатата тъкан е злокачествена. След това вашият лекуващ лекар ще ви даде повече разяснения относно резултатите.

БИОПСИЯ НА СЕНТИНЕЛНИТЕ ЛИМФНИ ВЪЗЛИ

Определение: Този вид биопсия е хирургична процедура, използвана да се определи дали ракът се е разпространил извън първичния тумор в лимфната система. Биопсията на сентинелните лимфни възли се използва най-често при оценката на рак на гърдата и меланома.
Биопсията включва инжектиране на радиоактивен изотопен материал, който помага на хирурга да локализира сентинелните лимфни възли. След тяхната локализация, се отстраняват и се изследват в лаборатория.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Този вид биопсия се препоръчва за хора с определен вид рак (рак на гърдата и меланом), за да се определи дали раковите клетки са преминали в лимфната система.
Биопсията може да се използва и при други видове рак:
1.рак на маточната шийка
2.рак на дебелото черво
3.рак на ендометриума
4.рак на стомаха
5.рак на щитовидната жлеза
6.недребноклетъчен рак на белия дроб

Какви рискове крие извършването на процедурата? Биопсията на сентинелните лимфни възли е безопасна процедура. Но както при всяка операция, могат да се появят усложнения:
1.Кървене
2.Болка или посиняване на мястото на биопсията
инфекция
3.Лимфедема – състояние, при което се наблюдава нарушен транспорт на междуклетъчната течност и лимфата, което води до натрупването на течности и подуване.

Как да се приготвя за процедурата? Вашият лекар може да ви помоли да не консумирате храни и напитки, за определен период от време, преди процедурата, за да се избегнат усложнения при анестезията. Посъветвайте се с вашия лекар за вашата конкретна ситуация.

Резултати: Ако при изследването на лимфните възли, няма никакви признаци на рак, не са необходими допълнителни изследвания на лимфните възли. И според тези резултати вашият лекар ще изготви плана на по-нататъшното ви лечение.

Ако някои от възлите съдържа ракови клетки, то тогава е необходимо да се вземат за проба и други лимфни възли с цел да се определи, колко са се разпространили раковите клетки.

БИОПСИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ

Определение: При този вид биопсия се взема малко парченце от черния дроб. След това пробата се изследва за признаци на увреждане под микроскоп. Биопсията на черния дроб се използва също така и за да се определи тежестта на заболяването. Информацията получена от биопсията помага да се назначи най-подходящото лечение. Най-често се използва перкутанната чернодробна биопсия. При нея, тънка игла се вкарва до черния дроб с цел да се вземе малко парченце от тъканта.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Това изследване може да ви бъде назначено за да се:
1. Диагностицира някакво чернодробно заболяване, което по друг начин не може да бъде диагностициран.
2. Вземе тъканна проба с цел нейното изследване.
3. Определи тежестта на чернодробното заболяване.
4. Назначи най-подходящото изследване.
5. Наблюдава черния дроб след трансплантация.

Чернодробната биопсия се назначава най-вече за да се определи колко е напреднало дадено чернодробно заболяване като например:
1. Хроничен хепатит B и C
2. Автоимунен хепатит
3. Алкохолно чернодробно заболяване
4. Болест на Wilson
5. Първична билиарна цироза
6. Първичен склерозиращ холангит
7. Хемохроматоза

Какви рискове крие извършването на процедурата? Възможни са следните усложнения при чернодробната биопсия:
1. Болка – болката е симптом, който се среща най-често на мястото на биопсията. Болката след биопсията се изразява в лек дискомфорт. Ако болката е нетърпима, лекарят ще ви даде болкоуспокояващо.
2. Кървене – кървене може да се появи след биопсията. Ако кървенето е прекалено силно е възможно да бъдете приети в болница за преливане на кръв или за операция.
3. Инфекция – рядко, може да се получи инфекция на мястото на биопсията.
4. Случайно уврежадне на съседен орган.

Как да се приготвя за процедурата? Трябва да спрете приемането на някои лекарства – когато се срещнете с лекаря трябва да му представите списък с лекарствата, които приемате, и тези които са без рецепта също. Преди биопсията ще трябва да спрете приемането на лекарства, които могат да увеличат риска от кървене.
– аспирин, ибупрофен
– варфарин
Преди биопсията ще ви бъдат направени кръвни изследвания с цел да се види дали кръвта ви се съсирва нормално. Ако кръвта ви не се съсирва нормално, тогава ще ви дадат лекарство, което да намали риска от кървене.
Може да бъдете помолени да не приемате храна и течности 6 до 8 часа преди биопсията.

Резултати: Резултатите от биопсията ще помогнат на лекуващия лекар да:
– Диагностицира определено чернодробно заболяване
– Да се определи в какъв стадии е дадено чернодробно заболяване
– Да се назначи подходящо лечение

ВИРТУАЛНА КОЛОНОСКОПИЯ

Определение: Виртуалната колоноскопия е изследване, което се използва за откриване на патологични промени в дебелото черво и ректума. При виртуалната колоноскопия се използва компютърна томография (КТ) за получаването на стотици изображения с напречно сечение, които показват коремните органи. Виртуална колоноскопия е един от вариантите, които се използват за откриване на рак на дебелото черво.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Виртуалната колоноскопия се използва за откриване на рак на дебелото черво.
Тъй като при виртуалната колоноскопия се оглежда цялата коремна област и таза, проблеми, които не са свързани с рак на дебелото черво – като аортна аневризма в коремната област или тумор на бъбреците, черния дроб, панкреаса или далака биха могли също да бъдат открити.

Какви рискове крие извършването на процедурата? Виртуалната колоноскопия носи няколко риска:
1.Разкъсване (перфорация) може да се получи в дебелото черво или ректума поради използването на въздух или въглероден диоксид.
2. Може да настъпи нежелана реакция към контрастното вещество, което понякога се използва.

Как да се приготвя за процедурата? Преди процедурата трябва да се подложите на клизма за почистване на дебелото черво. Това се прави с цел получаването на по-ясни изображения. Ето какво трябва да направите.

1.В деня преди изследването не трябва да ядете твърда храна. Може да пиете само: вода, чай, кафе без мляко или сметана и бульон.А след полунощ в нощта преди изследването не трябва да ядете и да пиете нищо.
2.Вашият лекар може да ви посъветва да приемете лекарство със слабителен ефект в нощта преди изследването.
Кажете на лекаря какви лекарства приемате поне една седмица преди изследването. 3.Може да се наложи да спрете някои от лекарствата, които приемате непосредствено преди изследването по преценка на лекаря.

Резултати:
1.Отрицателен резултат: виртуалната колоноскопия се счита за отрицателна, ако лекарят не намери никакви аномалии в дебелото черво. Ако сте изложени на среден риск от рак на дебелото черво – вие нямате други предразполагащи фактори за развитие на рак на дебелото черво освен възрастта – вашият лекар може да препоръча повтаряне на изследването след пет години.
2.Положителен резултат: виртуалната колоноскопия се счита за положителна, ако изображенията показват наличието на полипи или друг вид анормална тъкан в дебелото черво. В зависимост от размера и броя на полипите, вашият лекар може да назначи традиционна колоноскопия, за да получи проби от анормалната тъкан или да отстрани полипите. В някои случаи, традиционната колоноскопия може да бъде направена на същия ден, в който е проведена виртуалната колоноскопия.

ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФИЯ

Определение: Това е безболезнена процедура, при която малки метални електроди се поставят върху скалпа. Тези електроди засичат електрическата активност на мозъка. Мозъчните клетки комуникират помежду си чрез ел. импулси и са активни дори когато спите. Тази активност се записва по време на ЕЕГ като вълнообразни линии. Чрез ЕЕГ теста се изследват пациентите за епилепсия и други мозъчни нарушения.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?  Това изследване се назначава при съмнения за:
1. Епилепсия
2. Мозъчен тумор
3.  Черепномозъчна травма
4.  Енцефалопатия
5.  Възпаление на мозъка (енцефалит)
6.  Нарушения на съня
7.  Увреждане на паметта
ЕЕГ се използва за установяване на мозъчна смърт при пациенти в кома.

Какви рискове крие извършването на процедурата? ЕЕГ е процедура, която е напълно безопасна и безболезнена.

Как да се приготвя за процедурата:
1. Измиите косата си вечерта преди изследването или в деня на изследването. Не използвайте никакви лакове, гелове за коса, балсами и др.
2. Не приемайте напитки съдържащи кофейн 6 часа преди процедурата.
3. Ако приемате лекарства, вземете ги както обикновено, освен ако лекарят ви е казал друго.
4. Ако се налага да спите по време на ЕЕГ теста, лекарят ще ви посъветва да не спите или да поспите малко през нощта преди процедурата. Ако все пак имате проблеми със заспиването, лекарят ще ви даде лекарство за по-лесно заспиване.

Резултати: Резултатите от електроенцефалографията се разчитат от доктор-специалист. След това резултатите се изпращат до вашия лекуващ лекар.

ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМА (ЕКГ)

Определение: Електрокардиограмата е записаният изходен резултат на електрическата активност на сърцето. Електрическото напрежение, произведено от електрическата проводимост на сърцето, измерено през кожата в различни точки чрез електроди, за определен период от време се записва на лентата, или на екрана на компютъра. Проверката на електрическата активност на сърцето е неинвазивен тест. Резултатите могат да предоставят информация за физиологичното състояние на сърцето в покой или при натоварване и показват сърдечни заболявания, като миокарден инфаркт и аритмии.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар може да ви назначи електрокардиограма ако има съмнение за:
1. Аритмия (нарушение в ритъма на сърцето)
2. Дефекти на сърцето
3. Проблеми свързани със сърдечните клапи
4. Запушени или стеснени коронарни артерии
5. Инфаркт

Какви рискове крие извършването на процедурата? Електрокардиограмата е безопасна процедура. Възможно е да имате лек дискомфорт, когато отлепят електродите от кожата. Рядко, електродите могат да причинят зачервяване или подуване на кожата.

Как да се приготвя за процедурата? Не е необходимо да правите каквото и да било преди процедурата. Въпреки това, преди процедурата не трябва да пиете студена вода, не трябва да тренирате. Студената вода може да доведе до грешни резултати от електрокардиограмата. Физическата активност непосредствено преди изследването може да учести сърдечния ритъм.

Резултати:  По време на изследването, вашият лекар ще наблюдава за нормален ритъм и честота на сърцето между 50 и 100 удара в минута. Ако сърдечната честота е по-висока или по-ниска, то тогава лекарят ще търси проблеми свързани с:
-Сърдечната честота
-Сърдечния ритъм
-Възможност от инфаркт
-Неадекватно кръвоснабдяване на сърцето

ЕХОКАРДИОГРАФИЯ

Определение: Това е процедура, при която с помощта на ултра звук се определя дали има някакви нарушения в дейността на сърцето. Вашият лекар ще използва изображенията от ехокардиографията за да определи дали има увреждане на сърдечния мускул и клапите.

Видове ехокардиография:

A) Трансезофагеална ехокардиография – представлява ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда.
Б) Стрес ехокардиография – прави се ехографско изследване преди и след физическо натоварване. Този метод се използва за диагностициране на миокардна исхемия.
В) Доплерова ехокардиография – това е метод, при който чрез ултразвук се определя скоростта и посоката на притока на кръв. Този метод се използва за диагностициране на:

– заболявания на сърдечните клапи
– сърдечна недостатъчност
– вродени сърдечни заболявания и др.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?  Вашият лекар може да ви назначи ехокардиография ако се съмнява за проблеми свързани със сърдечните клапи и камери или при проблеми със помпената функция на сърцето. Ехокардиографията може да послужи за диагностициране на вродени дефекти на сърцето при неродени бебета.

Какви рискове крие извършването на процедурата?  Може да почувствате лек дискомфорт при махането на електродите, сложени върху гърдите ви преди процедурата.
Ако ви правят трансезофагеална ехокардиография, след процедурата гърлото ви може да е раздразнено за няколко часа. Рядко, тръбата, която се използва може да одраска гърлото ви.
По време на стрес ехокардиографията е възможна появата на неравномерен сърдечен пулс. Усложнение като сърдечен удар се случват много рядко.

Как да се приготвя за процедурата?  Не са необходими никакви специални приготовления преди преди стандартна ехокардиография. Ако ви предстой трансезофагеална ехокардиография ще бъдете помолени да не ядете няколко часа преди процедурата. Ако ви предстой стрес-ехокардиография е хубаво да носите удобни обувки.

Резултати:  Резултатите от изследването ще покажат дали имате някакъв проблем свързан с:
1.Размера на сърцето – отслабените или увредени клапи, високото кръвно налягане могат да доведат до увеличаване размерите на вашето сърце.
2.Помпената функция на сърцето – ехокардиографията ще покаже доколко сърцето ви изпомпва нормално кръвта. Намалената помпена функция може да е знак за наличието на сърдечна недостатъчност.
3.Участъци от миокарда, които са увредени – ако има увредени участъци от миокарда, това може да е признак за стеснение на коронарните артерии.

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ПРОТЕИН (АЛБУМИН) В УРИНАТА

Определение: При това изследване се установява наличието на малки количества протеин (албумин) в урината. Наличието на протеин в урината може да е признак за увреждане на бъбреците при хора предразположени към развитието на заболявания на бъбреците. Ако вашите бъбреци са здрави, кръвта ви се филтрира нормално от отпадъчните продукти, а полезните съставки, като албумина остават в тялото.

Когато бъбреците ви не функционират нормално, протеините преминават в урината и се изхвърлят от организма. Албуминът първи от протеините се отделя с урината, когато бъбреците са увредени. Това изследване се препоръчва при хора със диабет тип 1 и 2 или с високо кръвно налягане.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар ще ви назначи това изследване с цел да открие дадено заболяване в ранен стадии. Лекарят може да ви назначава това изследване многократно в зависимост от вашето състояние.
1. Ако имате диабет тип 1, лекарят ще ви назначава това изследване веднъж годишно. Като този вид изследване ще започне да ви се назначава след 5 години след като са ви открили заболяването.
2. Ако имате диабет тип 2 , лекарят ще ви назначава това изследване веднъж годишно още на първата година, когато са ви открили заболяването.
3. Ако имате високо кръвно налягане, вашият лекар редовно ще ви назначава това изследване.

Ако нивото на белтъка в урината е повишено, лекарят ще ви назначава по – често това изследване.

Как да се приготвя за процедурата? Няма нужда от някаква специална подготовка преди изследването.

Резултати: Резултатите се отчитат в mg протеин, който се е отделил в урината за 24 часа.
1. Резултатът е нормален при стойност до 30 mg.
2. Ако резултатът показва стойност от 30 mg до 300 mg това е индикация за микроалбуминурия. А микроалбуминурията е знак за начална диабетна нефропатия.
3. Ако резултатът показва стойност над 300 mg това е индикация за макроалбуминурия.

Няколко причини могат да доведат до повишено ниво на албумина в урината.
1. Кръв в урината (хематория).
2. Някои лекарства.
3. Треска и повишена температура.
4. Инфекция на пикочните пътища.
5. Друга заболяване на бъбреците.

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ/СПИН

Определение: Изследването за човешкият имунодефицитен вирус (HIV) показва дали сте заразени или не с HIV-вируса, който отслабва имунната система и може да доведе до синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Някои тестове за ХИВ проверяват за наличие на антитела, които имунната система произвежда в отговор на ХИВ инфекцията. Други тестове за ХИВ търсят доказателства за самия вирус. Бързите тестове могат да дадат резултати за по-малко от 30 минути.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Изследването за ХИВ е особено важно при бременните жени, тъй като те може да предадат вируса на техните бебета по време на бременност или при кърмене. Вашият лекар ще ви назначи изследването ако сте практикували секс без използването на защитни средства (презервативи).

Как да се приготвя за процедурата? Не е необходима специална подготовка при този вид изследване.

Резултати: Отрицателния резултат от изследването за ХИВ може да означава следното:
1. Вие не сте заразени с ХИВ вируса
2. Или е твърде рано за да е възможно теста да отчете наличието на ХИВ вируса.

Ако наскоро сте били изложени на ХИВ вируса, може да се очаква отрицателен резултат, защото тялото ви не е имало време да създаде антитела срещу вируса.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА БИЛИРУБИНА

Определение:  Това изследване показва нивото на билирубин в кръвта ви. Билирубинът, оранжево-жълт пигмент, е отпаден продукт при нормалното разпадане на червените кръвни клетки. Билирубинът преминава през черния дроб и се отделя от организма чрез фекалиите основно, и малко количество билирубин се отделя с урината. Преди да стигне черния дроб,билирубина е несвързан. В черния дроб, билирубина се свързва със определени видове захари за да се образува водоразтворима форма наречена свързан билирубин.

Повечето лаборатории използват тест, който определя свързания билирубин, който се нарича директен. Несвързаният билирубин се нарича още индиректен. Повишените нива на директния или индиректния билирубин може да е индикация за проблеми свързани с черния дроб. Обикновено, повишените нива на билирубин показват, че има повишено унищожаване на червени кръвни клетки (хемолиза)

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?  Изследването се прави поради следните причини.
1.При съмнения за жълтеница(хепатит) – повишените нива на билирубин може да причини пожълтяване на кожата и на очите. Най-често теста за билирубин се използва при новородени.
2.Да се определи дали има блокиране и запушване на жлъчните пътища
3.Това изследване помага за диагностицирането и наблюдението на развитието на болести свързани с черния дроб, като например хепатита.
4.Да се диагностицира повишеното разрушаване на червените кръвни клетки.
5.Да се следят резултатите от провежданото лечение.

Какви рискове крие извършването на процедурата? Кръвта, която се използва за изследването за нивото на билирубин е венозна. Основната опастност е свързана с посиняване или раздразнение на мястото от където ви вземат кръв.

Резултати:  При жените и децата, нормалните стойности може да са малко по-различни. Резултатите могат да бъдат повлияни от определени храни и лекарства.

Ако вашият билирубин е по-нисък от нормалното ниво, обикновено няма място за притеснение.
Обаче, ако билирубин ви е висок, това може да е индикация, че черния ви дроб не се справя с неутрализирането на билирубина. Една от причините за това може да са запушени жлъчни пътища.
Повишените нива на индиректния билирубин може да са индикация за други проблеми.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТИТЕ

Определение: Този вид сканиране представлява ядрено изобразяване на костите, което може да помогне да се диагностицират няколко заболявания свързани с костите. Този вид сканиране на костите помага за откриване на метастази в костите, които произхождат от тумор, които се намира в друг орган (гърдата или простата). Също така този вид сканиране помага за засичане на проблеми свързани с наличието на левкемия или лимфома.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар може да препоръча това изследване ако имате:
(А) необяснима костна болка, която предполага:
– загуба на костно вещество
– инфекция на костите и ставите
– нараняване на костите, което не може да бъде видяно с рентген
– артрит
– рак на костите
– фиброзна дисплазия
– нарушено кръвоснабдяване на костите

Какви рискове крие извършването на процедурата? Тестът крие рискове, които са подобни на тези при обикновено рентгеново изследване. Маркерите, които се използват при този тест могат да подложат организма на незначително радиоактивно облъчване. Възможността за развитие на алергична реакция към маркерите е малка.
Този вид изследване не се прави на бременни или кърмещи жени поради риска от радиоактивно облъчване на бебето. Кажете на вашият лекар ако сте: бременна или кърмите.

Как да се приготвя за процедурата? Преди теста не е необходимо да спазвате каквато и да е диета. Преди самия тест, ще трябва да махнете от вас всички бижута или метални предмети.

Резултати: Рентгенолога търси за проблеми в костния метаболизъм. Тестът показва по-тъмни „горещи точки” и по-светли „студени точки”. Това са места където маркерът се е натрупал или пък не се натрупал. Тестът е изключително чувствителен, но въпреки това, при откриване на горещи точки са необходими още изследвания за да се определи най-точно проблема.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ

Определение: Това изследване показва дали имате остеопороза или не. Остеопорозата е заболяване, при което костната плътност намалява и костите стават чупливи. В миналото, наличието на остеопороза е оставало незабелязано чак до момента, в който се получи счупване на някоя кост. Изследването на плътността на костите помага за ранното откриване на остеопорозата и по този начин може да се избегне така нежеланото счупване на някоя кост.

При това изследване се използват рентгенови лъчи за да се изчисли, какво количество калций и други минерали са налични в определена част на костта. Костите, които най-често се изследват са локализирани в гръбнака, бедрената област и ръката.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване?
1. За да се установи евентуално изтъняване на костите, преди някоя от тях да се е счупила.
2. За да се определи риска от евентуално счупване на някоя кост.
3. За да се потвърди диагнозата остеопороза, ако вече имате счупени кости.
4. За да се наблюдават резултатите от вашето лечение.

Колкото е по-високо съдържанието на минерали, толкова костите са по-здрави. Въпреки, че остеопорозата е характерна за възрастните жени, мъжете също могат да развият остеопороза. Независимо от пола и възрастта, вашият лекар може да препоръча този вид изследване на костната плътност поради:
1. Загуба на височина – хора, които са се смалили на височина поне с 4 см, е възможно да имат премачкване на гръбначните прешлени.
2. Счупване на кости – поради повишена чупливост на костите, те се чупят много по-лесно от обикновено. Такива счупвания могат да се причинят дори от силна кашлица или кихане.
3. Приемане на определени лекарства – дългата употреба на кортикостероиди (преднизон) нарушава възстановителните процеси в костите, което води до развитието на остеопороза.
4. При трансплантации – хората, които имат трансплантиран орган или костен мозък са застрашени от развитието на остеопороза поради приеманите лекарства, които са против отхвърляне на присадения орган.
5. Понижаване нивата на някои хормони – при жените се наблюдава намаляване нивото на естроген при лечение на някои видове рак. При мъжете се наблюдава намаляване нивото на тестостерон при лечение на рак на простата.
Пониженото ниво на хормоните отслабват костите.

Как да се приготвя за изследването? Изследванията на плътността на костите са бързи и безболезнени. На практика не се изисква никаква специална подготовка.

Резултати: Ако плътността на вашите кости е намалена, то тогава ще ви бъде назначено подходящо лечение.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА НИВОТО НА УРЕЯТА В КРЪВТА

Определение: Това е общ кръвен тест, който разкрива важна информация за това колко добре работят бъбреците и черния дроб. Това изследване измерва количеството урея в кръвта ви. Високото ниво на уреята е признак за нарушение във функциите на черния дроб или бъбреците.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Изледването може да се назначи при следните случай.
1. Ако вашият лекар подозира, че имате увреждане на бъбреците
2. Ако бъбречната функция трябва да бъде оценена
3. При определяне на ефективността на диализно лечение, ако сте на хемодиализа или перитонеална диализа
Ако основната причина за назначаването на изследването е проблем с функцията на бъбреците, то може да се назначи и изследване за нивото на креатинина. Креатинина е друг отпаден продукт, който се изхвърля от организма чрез бъбреците.

Как да се приготвя за процедурата? Ако кръвната Ви проба се тества само за нивото на уреята, можете да ядете и пиете течности както обикновено преди теста. Ако кръвната Ви проба се ползва за допълнителни изследвания, може да се наложи да консумирате храна в определен час. Вашият лекар ще ви даде специални инструкции.

Резултати: Нивата на уреята се увеличават с възрастта. Новородените имат по-ниски нива в сравнение с възрастните, а при децата нивото на уреята варира.
Като цяло, по-високото ниво на урея в кръвта означава, че вашите бъбреци не функционират нормално. Повишеното ниво на уреята може да се дължи и на:
1. Обструкция на пикочните пътища
2. Застойна сърдечна недостатъчност или скорошен сърдечен пристъп
3. Стомашно-чревно кървене
4. Дехидратация, в резултат на недостатъчното приемане на течности или по други причини
5. Шок
6. Тежки изгаряния
7. Някои лекарства, като кортикостероиди и някои антибиотици
8.Протеинова диета

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПРОТРОМБИНОВОТО ВРЕМЕ

Определение: Този вид изследване показва времето, за което кръвта се съсирва. Протромбина е белтък, който се произвежда във черния дроб. Той е отговорен за съсирването на кръвта. При кървене се активират редица кръвосъсирващи фактори. В резултат на това се получава съсирек, който спира кървенето. Един от процесите е превръщането на протромбина в тромбин. Това изследване показва, за колко време се съсирва кръвта и дали процеса на съсирване протича нормално.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Такова изследване може да ви бъде назначено, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта с цел да не се образуват тромби. С този тест, лекарят ще може да наблюдава ефективността на лечението. Изследването може да бъде назначено и поради други причини:
1. При съмнение за нарушения в кръвосъсирването
2. При проблеми с черния дроб

Какви рискове крие извършването на процедурата? Това изследване е напълно безопасно. При вземането на кръв от вената може да почувствате дискомфорт свързани с убождането като болезненост и зачервяване.

Резултати: Протромбиновото време може да бъде представено по два начина.
1. Представяне на протромбиновото време в секунди – протромбиновото време се измерва в секунди. Този начин на определяне на протромбиновото време представя резултати, които може да варират в зависимост от лабораторията и метода на изследване на кръвта. Но нормалното време за съсирване варира между 10 и 14 секунди.
Ако резултата е над средното време, това означава, че кръвта се съсирва за по – бавно от нормалното.
Ако резултата е под средното време, това означава, че кръвта се съсирва по – бързо от нормалното.
2. Представяне на протромбиновото време като съотношение. По този начин се представят резултатите при хора приемащи варфарин.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНАТА

Определение: Това е изследване, което се използва за откриване и оценка на широк спектър от заболявания, такива като инфекции на пикочните пътища, бъбречни заболявания и диабет. Изследването включва оценка на външния вид, концентрацията и съдържанието на урината.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Изследването на урината е общ тест, който може да се назначи поради няколко причини:
1.Да се оцени цялостното ви здравословно състояние. Вашият лекар може да препоръча изследването като част от рутинен медицински преглед, профилактичен преглед при бременност, подготовка преди операция, или при хоспитализация за откриване на различни заболявания, като диабет, бъбречно заболяване и заболяване на черния дроб.
2.За диагностициране на заболяване. Вашият лекар може да предложи изследване на урината, ако изпитвате болки в корема, болки в гърба, уринирате често или имате болезнено уриниране, кръв в урината или други проблеми с уринирането.
3.За да се следи здравословното ви състояние. Ако сте били диагностицирани с някакво заболяване, като бъбречно заболяване или заболяване на пикочните пътища, вашият лекар може да препоръча изследване на урината през определен период от време, за да се следи състоянието и лечението ви.

Как да се приготвя за процедурата? Ако ви предстой само изследване на урината, може да ядете и пиете нормално преди теста. Но ако имате и други изследвания по същото време, може да се наложи да съобразите времето на вашата закуска. Вашият лекар ще ви даде специфични инструкции.

Много лекарства, включително лекарства без рецепта и хранителни добавки, могат да повлияят на резултатите от изследването на урината. Преди изследването, кажете на вашия лекар за всички лекарства, витамини или други добавки, които сте приемали.

Резултати:
– киселинност на урината – необичайните нива на киселинността могат да са признак за наличието на заболяване на бъбреците или пикочните пътища.
– концетрация на урината – повишената концентрация е признак за приемането на недостатъчно количество течности.
– наличие на белтък – ниското съдържание на белтък в урината е нормално. Лекото повишаване на количеството белтък в урината не е опасно. Но ако нивата на белтъка са завишени над нормата, това може да е признак за проблем с бъбреците.
– кетони – наличието на кетони може да е признак за развитие на диабет.
– билирубин – наличието на билирубин в урината може да е признак за проблеми с черния дроб.
– кръв – наличието и в кръвта може да е признак за: увреждане на бъбреците, инфекция, камъни в бъбреците или пикочния мехур, рак или заболявания на кръвта.
– бели кръвни клетки (левкоцити) – наличието им е признак за инфекция.
– червени кръвни клетки (еритроцити) – наличието им е признак за някакво бъбречно заболяване, рак на пикочния мехур и др.
– кристали – те са признак за наличието на камъни в бъбреците

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ФЕРИТИН

Определение: Изследването измерва количеството на феритин в кръвта. Феритинът е протеин в кръвните клетки, който съдържа желязо. Изследването помага на вашия лекар да разбере какво количество желязо има в тялото ви.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Това изследване може да ви бъде назначено поради няколко причини.
1. Ако други кръвни тестове са показали, че нивото на хемоглобина е ниско, или ако хематокритът е нисък. Това може да означава, че имате желязодефицитна анемия.
2. Наблюдение на дадено заболяване, което е в резултат на ниското или високото ниво на желязо в организма ви.

Как да се приготвя за процедурата? Ако кръвната Ви проба се тества само за феритин, можете да ядете и пиете течности както обикновено преди теста. Ако кръвната Ви проба се ползва за допълнителни изследвания, може да се наложи да консумирате храна в определен час. Вашият лекар ще ви даде специални инструкции.

Резултати:
1. Ниско ниво на феритина в кръвта – по-ниското от нормалното ниво на феритин показва, че имате недостиг на желязо. Също така може да имате анемия.
2. Високото ниво на феритина в кръвта може да означава следното:
– Наличие на заболяването хемохроматоза – състояние, при което тялото абсорбира прекалено много желязо от храната, която консумираме.
– Наличието на заболяването порфирия – то представлява група от нарушения, причинени от недостиг на ензими, която се отразява на нервната система и кожата.
– Ревматоиден артрит или друго хронично възпалително заболяване
– Чернодробно заболяване
– Базедовата болест
– Диабет тип 2
– Левкемия
– Лимфом на Ходжкин
– Многократни кръвопреливания

ИНТРАВЕНОЗНА УРОГРАФИЯ

Определение: Урографията е рентгеново изследване на уринарния тракт, което позволява на лекарят да прегледа бъбреците и пикочния мехур.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Изследването служи за диагностициране на проблеми свързани с уринарния тракт като: наличието на камъни в бъбреците, увеличение на простата, наличието на кисти и др.

Какви рискове крие извършването на процедурата? Интравенозната урография обикновено е безопасна процедура и усложненията са редки. Както при всяка медицинска процедура, интравенозната урография носи риск от усложнения, включително и алергични реакции. Използването на рентгеноконтрастното вещество може да причини алергични реакции.
1. чувство на затопляне или зачервяване
2.метален вкус в устата
3.замаяност
4.гадене
5.сърбеж
6.копривна треска

Рядко се наблюдават и по-тежки алергични реакции:
1. изключително ниско кръвно налягане
2.затруднения в дишането и други животозастрашаващи симптоми (анафилактичен шок)
3.сърдечен арест

Как да се приготвя за процедурата? Преди процедурата, кажете на вашия лекар, ако:

1.  имате някакви алергии, особено към йод или морски дарове
2. наскоро сте имали изследване, при което са използвали бариева каша или рентгеноконтрастно вещество
3. сте бременна или смятате, че може да сте бременна
4. сте имали предишна тежка реакция към рентгеноконтрастни вещества

Резултати: След изследването, лекарят ще разчете резултатите и ще ви обясни какво трябва да направите.

КАПСУЛНА ЕНДОСКОПИЯ

Определение: При този вид ендоскопия се използва малка, безжична камера, с която може да се види храносмилателния тракт. Камерата е поставена в капсула, която се поглъща. По пътя през храносмилателния тракт, камерата прави хиляди снимки, които се предават към записващо устройство, което е прикрепено с колан към тялото на изследвания.
Капсулната ендоскопия помага на лекарите да видят дори и тънките черва. Тънките черва са област, която много трудно се достига чрез конвенционалната ендоскопия. Капсулната ендоскопия може да се прилага при възрастни и деца.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Капсулната ендоскопия се назначава:
1. При неясно стомашно-чревно кървене – капсулната ендоскопия може да помогне за откриване на причинителя на кървенето.
2. При възпалителни чревни заболявания – капсулната ендоскопия може да покаже областта с възпаление в тънките черва. Това ще улесни вашия лекар да диагностицира например болест на Крон или други възпалителни чревни заболявания.
3. При рак – при капсулната ендоскопия може да се идентифицират тумори намиращи се в тънките черва.
4. При полипи – капсулната ендоскопия може да се приложи при хора с полипозен синдром, при който могат да се образуват полипи в тънките черва (синдром на Peutz-Jeghers).

Какви рискове крие извършването на процедурата: Като цяло капсулната ендоскопия е безопасна процедура. В повечето случаи капсулата напуска тялото благодарение на чревната перисталтика до няколко дена. Има малък риск, капсулата да остане в червата. Този риск е по-висок при хора с болест на Крон или при хора с чревна непроходимост.
Хората, които имат постоянни пейсмейкъри могат да бъдат хоспитализирани по време на капсулната ендоскопия за да бъдат наблюдавани.

Как да се приготвя за изследването?
1. Ще ви бъде назначена диета. Ще трябва да приемате само течности 24 часа преди капсулната ендоскопия, а на сутринта преди самата процедура, не може да приемате нито вода нито храна. Това се прави с цел камерата да направи колкото се може по-ясни снимки.
2. Няма да можете да приемате определени лекарства
3. След капсулната ендоскопия не трябва да се натоварвате физически. След процедурата ще можете да вършите ежедневните си дейности.

Резултати: След като лекарят разгледа снимките направени от камерата, той ще сподели с вас резултатите от капсулната ендоскопия.

КОЖЕН ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЯ

Определение: При този тест, кожата е в контакт с различни алергезиращи вещества (алергени), при което се наблюдава за признаци на алергична реакция. Тези тестове могат да покажат дали сте алергичен към някакво вещество, при вдишване, при допир и т.н.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Информацията от кожните тестове за алергия се използват от лекарите за да ви предпишат подходяща антиалергична терапия, също така според резултатите, те ще ви дадат съвети как да избягвате определени алергени. Кожните тестове за определяне на алергии са широко използвани за диагностициране на следните състояния.
– Сенна хрема (алергичен ринит)
– Астма
– Алергичен дерматит (екзема)
– Алергии към храни
– Алергия към пеницилин
– Алергия към пчелната отрова

Какви рискове крие извършването на процедурата? Най-честата странична реакция при такъв тест е леко подута, зачервена и сърбяща кожа. Може да се получи уртикария, която е най-забележима по време на теста. Тази уртикария отминава за няколко часа, но понякога и за няколко дена. Прилагането на локален кортокостероид може да облекчи сърбежа и зачервяването.
Много рядко кожните тестове за алергия могат да отключат остра алергична реакция. Ако получите силна алергична реакция няколко дена след теста, трябва да се обадите на лекаря ви.

Как да се приготвя за процедурата? Преди лекарят да назначи теста, той ще ви разпита какви лекарства приемате, ако приемате такива. Също така ще ви пита за определени симптоми. Това ще помогне на вашия лекар да определи дали вашата алергия е наследствена.

Преди самия тест, вие трябва да кажете на лекаря какви лекарства пиете, тъй като някои лекарства могат да подтиснат алергичната реакция и това да опорочи самия тест. Други лекарства пък могат да доведат до развитието на остра и тежка алергична реакция по време на теста. Поради тази причина, лекарят може да ви посъветва да спрете приема на някои лекарства поне 10 дена преди самия тест.
Лекарствата, които могат да повлияят на теста са:
1. Антихистамини
2. Трициклични антидепресанти (амитриптилин)
3. Някои ЛС за лечение на киселини и гастрит (циметидин, ранитидин)

Резултати: Ако резултатите от вашия тест са положителни, това означава, че сте алергични към определена субстанция. Ако уртикарията е силно изразена, това означава, че имате висока чувствителност към определен алерген.
Ако теста е отрицателен това означава, че не сте алергични към даден алерген.
Има вероятност кожния тест за алергия да е неточен понякога!

КОРОНАРНА АНГИОГРАФИЯ

Определение: Това е процедура, при която се наблюдават кръвоносните съдове, чрез рентген и вкарването на контрастно вещество. Коронарната ангиография е част от група процедури наречена сърдечна катетеризация.

По време на процедурата, контрастно вещество, което е видимо за рентгеновите лъчи се инжектира в кръвоносните съдове на сърцето. След, което рентгена прави серия от снимки, наречени ангиографии. Тези ангиографии показват в детайли вътрешността на кръвоносните съдове. И ако е необходимо, вашия доктор може да извърши ангиопластика по време на вашата коронарна ангиография.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Коронарната ангиография се назначава при следните случай:
1.Ако имате симптоми свързани с исхемична болест на сърцето като например: болки в гърдите
2.Болки в гърдите, челюстта, врата или ръцете, които не могат да се обяснят с друго състояние.
3.Новопоявила се или засилваща се болка в гърдите (нестабилна стенокардия)
4.Вроден сърдечен дефект.
5.Инфаркт

Какви рискове крие процедурата? Въпреки, че много рядко може да се получат усложнения, могат да се наблюдават следните състояния.
1.Сърдечна недостатъчност
2.Сърдечен удар
3.Аритмия
4.Развиване на алергична реакция към контрастното вещество
5.Разкъсване на артерията
6.Увреждане на бъбреците
7.Увеличено кървене
8.Инфекция
9.Появата на кръвни съсиреци

Как да се приготвя за процедурата? Обикновено вие трябва да сте в болницата сутринта преди самата процедура, тъй като ангиографиите се назначават сутринта . Лекарите ще ви разпитат за лекарствата, които приемате.
1.Не трябва да приемате течности или храна след полунощ в деня преди вашата ангиография.
2.Вземете всички лекарства, които приемате с вас. Вие трябва да питате лекаря дали трябва да приемате някакви лекарства преди процедурата.
3.Ако имате диабет, трябва да питате лекаря си, дали трябва да вземете обичайната си доза инсулин или други лекарства непосредствено преди ангиографията.
Преди самата процедура, лекарите ще прегледат медицинското ви досие за съществуващи алергии и за лекарствата, които приемате. Те ще ви измерят кръвното и пулса. Също така преди процедурата ще трябва да махнете контактни лещи, очила, бижута ако имате такива.

Резултати: Ангиограмата ще покаже какво не е наред с кръвоносните съдове. Тя може:

1. да покаже колко от коронарните артерии са блокирани или стеснени от плаки (атеросклероза)
2. да установи точно къде се намира запушването на кръвоносните съдове
3. да покаже каква част от кръвния поток е блокиран вследствие на запушването на кръвоносния съд
4. да покаже резултатите от предишни операции свързани със слагането на коронарен байпас
5. да провери притока на кръв през сърцето и кръвоносните съдове

КОСТНО-МОЗЪЧНА БИОПСИЯ

Определение: Костно-мозъчна биопсия е процедура, чрез която се взема проба от костния мозък – гъбестата тъкан във вътрешността на по-големите кости. Този вид биопсия показва състоянието на костния мозък и дали произвежда кръвни клетки в количества нормални за един здрав организъм. Биопсията се използва за диагностицирането на различни заболявания включително и ракови заболявания.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар може да назначи костно-мозъчна биопсия в следните случай:
1.Диагностициране на заболяване или състояние, което засяга костния мозък или кръвните клетки
2.Определяне на етапа или прогресирането на дадено заболяване
3.Проверка на нивата на желязото и метаболизма
4.Наблюдение на лечението на дадено заболяване

Биопсията на костния мозък и може да бъде назначена при следните заболявания:
1. Анемия
2. Заболявания на костния мозък, като миелодиспластичен синдром и миелофиброза
3.При заболявания, при които се произвеждат твърде малко или твърде много определен вид кръвни клетки като левкопения, левкоцитоза, тромбоцитопения, тромбоцитоза, панцитопения и полицитемия вера
4.При рак на кръвта или костния мозък, включително левкемии, лимфоми и др
5.Ракови заболявания, при които има разсейки в костния мозък
6.Хемохроматоза
7.Инфекции

Какви рискове крие извършването на процедурата? Костно-мозъчната биопсия е безопасна процедура, рядко може да се получат усложнения. Те могат да бъдат следните:
1. Засилено кървене, особено при хора с нисък брой на тромбоцитите
2. Инфекция, особено при хора с отслабена имунна система
3. Дълготраен дискомфорт на мястото на извършване на биопсията
4.Усложнения, свързани с упойката, като алергична реакция, гадене или неравномерен пулс

Как да се приготвя за процедурата? Биопсията не изисква специална подготовка от страна на пациента. Важно е да кажете на вашия лекар, какви лекарства и добавки приемате. Някои лекарства и хранителни добавки могат да повишат риска от кървене след биопсията на костния мозък. Направете списък на лекарствата и добавките, които взимате.

Резултати: В лабораторията, патолог или хематолог ще направи оценка на пробите от костния мозък, и ще определи сътоянието му и дали произвежда нормално кръвни клекти. Също така лекарите ще търсят патологично изменени кръвни клетки. В повечето случай за да се постави по-точна диагноза са необходими допълнителни изследвания.

МАМОГРАФИЯ

Определение: Мамографията е рентгенов метод за изследване на млечните жлези за наличие на злокачествено образование. Мамографията е основен метод за ранно откриване на рак на гърдата. По време на това изследване, гърдите са притиснати между две твърди повърхности за да се получи по-ясен образ. След като се направят рентгеновите снимки, лекарят ги разглежда за да види дали има някакво образование. Мамографията се използва както за профилактични цели, така и за диагностициране. Това колко често трябва да си правите мамография, зависи от вашата възраст.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследванеМамографията се използва за откриване на промени в гърдата при жени, които нямат признаци, симптоми или видими аномалии на гърдата. Целта е да се открие заболяването преди клиничните признаци да са забележими.

Какви рискове крие извършването на процедурата?  Мамографията може да ви изложи на ниски дози радиация. Дозата е много ниска,  и за повечето жени предимствата на редовно провежданите мамографии надвишават рисковете, свързани с отделяната радиация при самото изследване.

Как да се приготвя за процедурата? Трябва да проведете изследването в период, които не е около месечния ви цикъл, тъй като тогава гърдите са много чувствителни.

Избягвайте използването на дезодоранти, пудри, лосиони, кремове или парфюми по ръцете си или върху гърдите си. Частиците в праховете и дезодорантите могат да бъдат видими на вашата мамография и да предизвикат объркване.

Резултати: Възможните резултати включват:

1. откриване на калциеви отлагания (калциране) в тъканите
2. откриване на плътни маси или бучки
3. откриване на плътни зони, появяващи се само в едната гърда или една специфична област

СИГМОИДОСКОПИЯ

Определение:  Гъвкавата сигмоидоскопия е изследване за оценка на долната част на дебелото черво. По време на гъвкавата сигмоидоскопия, тънка, гъвкава тръба (сигмоидоскоп) се вкарва в ректума. A малка видео камера на върха на тръбата позволява на лекаря да види вътрешността на ректума. Ако е необходимо, могат да се вземат тъканни проби (биопсия) с помощта на сигмоидоскопа.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване Вашият лекар може да назначи това изследване ако има съмнения за наличие на рак. Също така сигмоидоскопията може да помогне на лекаря да установи причината за болки в корема, кървене от ректума, хронична диария и други чревни проблеми.

Какви рискове крие извършването на процедурата Изследването може да доведе до следните усложнения, които се случват рядко. Може да се наблюдава кървене от мястото, откъдето е взета тъканна проба (биопсия). Също така може да се получи разкъсване на стената на ректума или дебелото черво.

Как да се приготвя за процедуратаПреди изследването вие трябва да се подложите на различни процедури за прочистване на ректума и дебелото черво.

1. В деня преди изследването не трябва да ядете твърда храна. Може да пиете само:  вода, чай, кафе без мляко или сметана и бульон.А след полунощ в нощта преди изследването не трябва да ядете и да пиете нищо.

2. Вашият лекар може да ви посъветва да приемете лекарство със слабителен ефект в нощта преди изследването.

Кажете на лекаря какви лекарства приемате поне една седмица преди изследването. 3.Може да се наложи да спрете някои от лекарствата, които приемате непосредствено преди изследването по преценка на лекаря.

Резултати:

1. Ако не се открият никакви анормални промени, то изследването се счита за отрицателно.

2. Ако се открият полипи или анормални промени по чревната лигавица, то тогава изследването се счита за положително. В такъв случай може да се наложи назначаването на допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата.

СПИРОМЕТРИЯ

Определение: Това е изследване, при което се измерва количеството въздух, което сте вдишали и издишали. Този вид изследване се използва за диагностициране на астма, хронична обструктивна белоболодробна болест (ХОББ).

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Вашият лекар ще ви назначи това изследване ако се съмнява, че имате симптоми причинени от някакво хронично заболяване на белите дробове като например:
1. астма
2. хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
3. хроничен бронхит
4. емфизем
5. белодробна фиброза

Ако вече имате някакво хронично заболяване на белите дробове, спирометрията може да се използва периодично с цел да се наблюдава дали назначените лекарства действат.

Как да се приготвя за изследването? Лекарят ще ви каже дали можете да приемате инхалаторни медикаменти или други лекарства преди теста. За ваше удобство е по- добре да носите по- свободни и удобни дрехи за да дишате по- лесно. Също така не трябва да прекалявате с храната непосредствено преди изследването.

Резултати: При този вид изследване се измерват два показателя:
1. Витален капацитет – това е максималното количество въздух, което може да издишате след като сте си поели дълбоко въздух. Ако стойността на този показател е по- ниска от нормалното, това означава, че имате затруднено дишане.
2. Форсиран експираторен обем за една секунда – този показател показва количеството въздух, което може да издишате за 1 секунда. Този показател показва тежестта на заболяването ви.

ТЕСТ ЗА С-РЕАКТИВЕН ПРОТЕИН

Определение: Чрез този тест, количеството на C-реактивният протеин може да бъде измерено. Количеството му се повишава, когато някъде в организма има възпаление. Вашият лекар може да иска да провери нивото на C-реактивният протеин след операция, или след лечение на някаква инфекция. Нивото на C-реактивният протеин може да се определи с обикновен кръвен тест.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Тестът за C-реактивният протеин може да бъде назначен с цел определяне риска от развитието на исхемична болест на сърцето (това е състояние, при което артериите хранещи сърцето се стесняват). Също така теста може да бъде назначен поради:
1.Възможност за възпаление в червата
2.Някои форми на артрит
3.Възпаление в тазовата област
4.Лупус
5.Инфекция след операция

Какви рискове крие извършването на процедурата? Няма никакви особенни рискове, освен появата на болезненост на мястото откъдето са ви взели кръв.

Как да се приготвя за процедурата? Не трябва да правите нищо особено за изследването. Някои лекарства могат да повлияят резултатите от изследването. Такива лекарства са:
– Статини (това са лекарства за понижаване на холестерола)
– Нестероидни противовъзпалителни лекарства (ibuprofen)
Затова ако приемате редовно някои от тези лекарства, трябва да кажете на вашия лекар.

Резултати: При оценяне на риска от сърдечен удар, има три нива на резултатите:
1.Нисък риск: Ако нивото на CRP е по-малко от 1mg/L
2.Среден риск: Ако нивото на CRP е между 1 и 3 mg/L
3.Висок риск: Ако нивото на CRP е по-голямо от 3mg/L

Ако резултатите показват нива на CRP по-високи от 8 mg/L, това означава, че е налице сериозен възпалителен процес.

ТЕСТ ЗА ГЛЮКОЗНА ТОЛЕРАНТНОСТ

Определение: Чрез този вид изследване се наблюдава как организма реагира на глюкозното натоварване. Тестът се използва за откриване на диабет тип 2 (инсулинонезависим). Също така теста за глюкозна толерантност може да се използва при диагностициране на гестационен диабет (диабет проявяващ се по време на бременност).

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Това изследване се прави с цел да се открият нарушения в начина, по който организма се справя със глюкозата след нахранване.

Как да се приготвя за изследването? Много е важно да ядете и да приемате течности както обикновено в дните преди изследването. Трябва да кажете на лекаря ако сте болни или приемате някакви лекарства, тъй като тези фактори могат да повлияят на резултатите от изследването. Все пак 8 часа преди изследването не трябва да сте яли или да сте приемали течности.

Резултати: Ако изследването се извършва заради съмнения за наличие на диабет тип 2, два часа след като сте приели глюкозния разтвор са възможни следните резултати:
1. Нормално ниво на глюкозата – под 7, 8 mmol/L
2. Леко завишено ниво на глюкозата в кръвта – от 7, 8 до 11 mmol/L. При тези стойности имаме пред диабетно състояние. При това състояние, риска от развитие на диабет тип 2 е много висок. Също така, при тези стойности на глюкозата в кръвта има опастност от развитието на сърдечно заболяване.
3. Завишено ниво на глюкозата в кръвта – от 11.1 mmol/L и по-високи стойности са индикация за наличието на диабет.
Ако резултатите показват, че имате диабет тип 2, вашят лекар ще повтори изследването с цел да потвърди резултатите.

УЛТРАЗВУК НА КОРЕМА

Определение: Това е процедура, при която чрез ултразвук лекаря проверява органите в коремната кухина. Процедурата отнема около 20 минути. Този метод се използва и за откриване на коремна аортна аневризма. Коремната аорта – артериален кръвоносен съд, който преминава надолу от гърдите към корема. Аортата осигурява кръвоснабдяване на долната част на тялото и краката.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Ултразвук на корема с цел откриване на коремна аортна аневризма се препоръчва при мъже между 65 и 75 години, които са бивши или настоящи пушачи.
Ултразвук на корема за откриване на коремна аортна аневризма не се препоръчва за жени и също така за мъже, които никога не са пушели.
Ултразвука може да се използва за откриване и на други заболявания засягащи, бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса.

Как да се приготвя за процедурата? Не трябва да сте яли 8 до 12 часа преди извършването на ултразвука. Храната и течностите във вашия стомах могат да попречат на вашия лекар да види ясно органите, които гледа с ултразвука. Може да питате вашия лекар дали е възможно да пиете вода преди самата процедура и дали може да пиете хапчета.

ХЕМАТОКРИТ

Определение: Това е количеството на еритроцитите (червените кръвни клетки) в общия обем кръв. Изследването на хематокрита показва дали имате повишени или занижени стойности на количеството еритроцити, което пък от своя страна да е индикация за някакво заболяване. Еритроцитите пренасят кислород до тъканите в тялото. Проба от кръвта ви се поставя в специална центрифуга. При завъртането на центрифугата, кръвта се разслоява и се образуват три слоя.
1. Плазма
2. Червени кръвни клетки
3. Други кръвни клетки
След което се определя, каква част от общото количество кръв се пада на еритроцитите.

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Изчисляването на хематокрита е част от изследването – пълна кръвна картина. Нивото на хематокрита показва на лекаря дали имате определено заболяване.
А) Ниското ниво на хематокрита може да е знак за наличието на:
– анемия
– инфекция, левкемия, лимфома – поради увеличеното количество на белите кръвни клетки спрямо намаления брой на еритроцитите
– недостиг на витамини и минерали
– остра или хронична загуба на кръв
Б) Повишеното ниво на хематокрита може да е знак за наличието на:
– дехидратация (обезводняване)
– заболяване на сърцето или белите дробове, при което организма пройзвежда повече еритроцити с цел да компенсира недостига на ккисород.

Как да се приготвя за процедурата? Това е обикновен кръвен тест, за това не е необходимо да правите нещо по- специално преди изследването.

Резултати: Резултатите при изследване на хематокрита са под формата на процентно съотношение между общото количество кръвни клетки спрямо количеството на червените кръвни клетки. Нормалните стойности са:
1. При мъжете – от 38.8 до 50 %
2. При жените – 34.9 до 44.5 %

Нормалните стойности при деца под 15 години варират в зависимост от пола и възрастта.
Върху резултатите от изследването могат да повлияят следните фактори:
– ако живеете на висока надморска височина
– бременност
– сериозна загуба на кръв
– скорошно преливане на кръв
– силно обезводняване

ХЕМОГЛОБИН

Определение: Теста за хемоглобин показва количеството хемоглобин в кръвта ви. Хемоглобина се намира в червените кръвни клетки. Неговата функция е да пренася кислорода към органите и тъканите и да извежда въглеродният диоксид от органите и тъканите.
Ако нивото на хемоглобина е по-ниско от нормалното, това означава, че броя на червените кръвни клетки е понижен. Това състояние предполага наличието на анемия. Причините за анемията могат да бъдат многобройни като например:
-Дефицит на витамини
-Кървене
-Хронични болести

Ако нивото на хемоглобина е по-високо от нормалното, това означава, че може да имате едно от следните състояния:
-Полицитемия Вера – рядко кръвно заболяване
-Ако сте силно обезводнени
-Ако живеете на голяма надморска височина

Защо вашият лекар ще ви назначи това изследване? Причините за назначаване на това изследване могат да бъдат няколко:
1.Да се оцени цялостно ви здравословно състояние – изследването на хемоглобина може да е част от пълно кръвно изследване, което е част от рутинен профилактичен преглед.
2.Да се следи развитието на дадено заболяване – ако имате анемия или полицитемия вера, вашият лекар ще наблюдава хемоглобина ви с цел да следи заболяването и да ви назначи подходящо лечение.
3.Да се диагностицира определено заболяване – ако се оплаквате от слабост, умора, недостиг на въздух или замаяност, вашият лекар ще иска да изследва хемоглобина ви.

Как да се приготвя за процедурата? Ако кръвната ви проба се използва за изследване само на хемоглобина, то тогава може да се хранете и да приемате течности без никакви ограничения преди изследването.
Ако кръвната ви проба се използва за допълнителни изследвания, то тогава ще трябва да се съобразявате с храната, която приемате преди изследванията.

Резултати: Ако вашето ниво на хемоглобина е ниско, то тогава може би имате анемия. Анемията може да бъде в резултат на много причини.
– Недостиг на желязо
– Недостиг на витамин B12
– Недостиг на фолиева киселина
– Кървене
– Рак засягащ костния мозък (левкемия)
– Заболявания на бъбреците и черния дроб
– Таласемия – това е генетично заболяване, което се характеризира с ниски нива на хемоглобина и червените кръвни клетки.

Високото ниво на хемоглобина може да се дължи на една от следните причини.
– Полицитемия вера – рядко кръвно заболяване, при което костния мозък произвежда прекалено много червени кръвни клетки.
– Заболяване на белите дробове
– Обезводняване
– Изгаряния
– Тежко повръщане
– Прекалено физическо натоварване