Има ли спасение срещу целулита

Целулитът (портокалова кожа) представлява мастни натрупвания точно под кожата, които се локализират в областта на корема и по-ниско ... 2014-08-05T00:10:34+00:00 Здравни Статии

Целулитът (портокалова кожа) представлява мастни натрупвания точно под кожата, които се локализират в областта на корема и по-ниско  –  обикновено по бедрата. Причините за появата на целулита са разнообразни, някои от тях са:

 

хормонален дисбаланс

неправилно хранене

нездравословен начин на живот

генетична предразположеност

възрастта

 

Докато всяка от тези причини  може да играе роля в образуването на целулит, има една основна причина, която доминира над  всички останали – натрупването на токсини в тялото ви. А откъде идват всичките тези токсини?  Представете си какви количества вредни за здравето ви храни (полуфабрикати, рафинирани захари, консерванти, пестициди, нитрати) са минали през тялото ви с течение на времето.

 

Но какво общо имат токсините със появата на целулит?  За да предпази органите от вредното въздействие на токсините, нашият организъм ги натрупва в подкожната мастна тъкан и в резултат на това се появява целулит.

 

Ключът към намаляването на целулита е да спрем отлагането на токсини в  тялото ни и да предотвратим  по-нататъшното им натрупване.

 

Ето някои храни, които ще ви помогнат в борбата срещу целулита:

 

Има ли спасение срещу целулита1. Банани – те имат високо съдържание на калий. Това ги прави изключително подходящи за хора предразположени към целулит, тъй като калият неутрализира натрия, който е отговорен за задържането на течности в организма. Освен това бананите подобряват кръвообращението и по този начин повече хранителни вещества стигат до клетките, а токсините съответно се изхърлят от тъканите.

 

2. Боровинките са едни от най-здравословните храни, които могат да се използват в борбата срещу целулита. Високата концентрация на антоцианини в боровинките неутрализира ензимите, които разрушават съединителната тъкан и защитават организма ни от вредното въздействие на свободните радикали. Също така антоцианините засилват ефекта на витамин С.

 

3. Ечемик – суперхраната, с която можем да премахнем целулита. Повишеното отделяне на инсулин в организма ни води до натрупването на мастна тъкан под кожата, което пък от своя страна подпомага образуването на целулит. Храни с висок гликемичен индекс могат да предизвикат повишено отделяне на инсулин. Ечемикът съдържа малко калории и има нисък гликемичен индекс. Тези факти го превръщат в идеалната храна срещу целулит.

 

4. Бразилски орех – първенец в съдържанието  на селен.  Един орех осигурява 100 % от дневния препоръчителен прием на селен. Селенът от своя страна е изключително ефективен срещу целулита, тъй като стимулира антиоксидантната защита на организма.

 

Има ли спасение срещу целулита5. Авокадо – Въпреки че съдържа повече  калории и мазнини в сравнение с други плодове, то може да ви предложи много ползи в борбата срещу целулита. Съдържащата се в авокадото олеинова киселина потиска по естествен път апетита и помага за редуциране на телесното тегло.  Авокадото е източник на антиоксиданта глутатион. Той помага на черния дроб да се справи със токсините натрупани в тялото ни.

 

6. Чесън  – Последните изследвания показват, че чесънът може да ни предпази от напълняване и да стимулира загубата на килограми.  Тези благоприятни ефекти на чесъна се смята, че са резултат от способността му да разрушава мастните натрупвания в организма и да  стимулира обмяната на веществата.

 

7. Зелен чай – съдържащите се в него катехини стимулират отслабването.  Това се дължи на факта, че тези вещества повишават разхода на енергия и окислението на мастната тъкан. За по-голям ефект не използвайте пакетчета зелен чай, а  използвайте чая  в насипно състояние.

 

Друг начин за премахване на целулита е пиенето на вода. Високата консумация на вода може да допринесе за загубата  на мазнини по няколко начина.

 

– Първо, водата ни носи нула  калории, но увеличава чувството за ситост

 

– Второ, пиенето на много вода стимулира бъбреците ни да отделят повече токсини от тялото ни. По този начин, основната задача на черният ни дроб става  преобразуването на енергия от натрупаните мазнини и не трябва да се фокусира единствено и само върху неутрализирането на токсините в тялото ни.

 

 

Източник: www.mindbodygreen.com; www.healwithfood.org; www.healthiack.com
Източник снимка: foto76/freedigitalphotos.net
Снимка 1: Ambro/freedigitalphotos.net
Снимка 2: marin/freedigitalphotos.net