Индийски билки с потенциал да заместят изкуствените консерванти с цел удължаване срока на годност на храните

Тъй като окисляването е основен фактор при развалянето на хранителните продукти, се използват синтетични антиоксиданти като ...... 2015-07-16T13:02:26+00:00 Здравни Новини

Тъй като окисляването е основен фактор при развалянето на хранителните продукти, се използват синтетични антиоксиданти като бутилхидроксианизол (ВНА) и бутилхидрокситолуен (ВНТ). Но тъй като потребителите стават все по-предпазливи по отношение на изкуствените съставки, за производството на храни и напитки все повече се засилва търсенето на естествени алтернативи на синтетичните консерванти. В доклад на Frost Sullivan се казва, че пазарът на синтетични антиоксиданти, постоянно намалява, докато пазарът на естествени антиоксиданти продължава да расте.

 

Традиционните храни и билки от Индия имат мощни антиоксидантни свойства и могат да послужат като алтернатива на синтетичните консерванти, според изследване, проведено от учени от Индийския технологичен институт Гувахати и публикувано в списание Food Research International.

 

Растенията произвеждат значително количество антиоксиданти за предотвратяване на оксидативния стрес, причинен от светлината и кислорода, те представляват потенциален източник на нови съединения с антиоксидантно действие.

 

Учените изследвали различни вещества в 24 различни индийски растения, като открили редица вещества с антиоксидантна активност. Тези антиоксидантни вещества включват алкалоиди, аскорбинова киселина, флавоноиди, феноли и танини. Антиоксидантните свойства на тези съединения са потвърдени чрез лабораторни тестове, но изследователите отбелязват, че по-нататъшни проучвания са необходими за да се разбере как точно действат върху човешкия организъм.

 

Билките включени в проучванията са  Amaranthus paniculatus (Амарант), Aerva lanata (Полпала), Coccinia и Coriandrum sativum (Кориандър). Изследователите казват, че дългата история на употреба на тези растения в индийската кухня е добър знак за тяхната безопасност.

 

 

Източник: http://www.naturalnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com