Интелигентна бактерия помага за откриването на различни болести

Още една решителна стъпка напред бе предприета в областта на синтетичната биология. Изследователски екипи от Френския национален .... 2015-06-22T13:31:48+00:00 Здравни Новини

Още една решителна стъпка напред бе предприета в областта на синтетичната биология. Изследователски екипи от Френския национален център за научни изследвания, Монтпелиер, в сътрудничество с университетите Монтпелиер и Станфорд, са трансформирали бактерии в „тайни агенти“, които могат да ни предупреждават за наличието на дадена болест въз основа единствено на наличието на характерни молекули в урината или кръвта.

 

За целта учените препрограмират ДНКто на бактериалните клетки. Така програмираните бактерии откриват наличието на глюкоза в урината на пациенти с диабет. Това изследване, публикувано в списание Science Translational Medicine, е първата стъпка в използването на програмируеми клетки за медицинска диагностика.

 

Бактериите имат лоша репутация и често се считат за наши врагове, които причиняват много заболявания като туберкулоза или холера. Въпреки това, те могат да бъдат наши съюзници, както личи от нарастващия брой изследвания на нашата бактериална флора, или микрофлора, която играе ключова роля в работата на организма.

 

От появата на биотехнологиите, учените са модифицирали бактерии да произвеждат терапевтични лекарства и антибиотици. В това изследване, бактериите са се превърнали в един съвременен инструмент за диагностика и профилактика на различни заболявания.

 

Само можем да гадаем, докъде може да стигне синтетичната биология и медицината като цяло.

 

 

Източник: www.ehealthnews.eu
Източник снимка: ddpavumba/www.freedigitalphotos.net