Искате да бъдете здрави през зимата, хапвайте праз

Празът се състой предимно от вода, около 90%. Той съдържа фибри, минерали като никел, калий, желязо, магнезий, калций, магнезий, фо .... 2015-01-30T20:37:32+00:00 Здравни Статии

Въпреки че празът леко пари, вкусът му е по-сладък и по-деликатен, в сравнение с  този на лука. Празът може да се използва в най-различни ястия, сурови или варени, или за приготвянето на сокове.

 

Празът се състой предимно от вода, около 90%. Той съдържа фибри, минерали като никел, калий, желязо, магнезий, калций, магнезий, фосфор; витамин А, витамин С и витамин К, фолиева киселина и умерени количества витамини от Б групата. Празът  е отлична диетична храна, която е с много ниско съдържание на калории, но е пълна с множество здравословни хранителни вещества и фитонутриенти.

 

Ето срещу какви болести може да ни е полезен празът:

 

1. Празът действа като естествен афродизиак – Праз, лук, чесън и целина са били известни от векове с техните ефекти върху желанието за секс. Опитайте да си направите сок с праз и целина, и ще разберете какво имаме предвид.

 

2. Празът има успокояващо действие върху дихателните пътища – това се дължи на летливите масла, които се съдържат в него. Те оказват своя лечебен ефект при грип, настинка и сенна хрема, за да се възплзвате максимално от ефектите на тези масла, направете си сок от праз.

 

3. Празът предпазва храносмилателната ни система – той регулира чревната функция и чревната перисталтика, поради  съдържанието на фибри. Фибрите помагат за увеличаването на количеството на полезните бактерии в дебелото черво, като по този начин се подпомага храносмилането и се намалява подуването на корема.

 

4. Високо кръвно налягане – празът е с високо съдържание на калий, който стимулира диурезата като по този начин помага за понижаването и регулирането на кръвното налягане. Ето защо празът се препоръчва при хора, страдащи от високо кръвно налягане.

 

5. Повишен холестерол –  празът понижава нивата на холестерола. Той намалява и абсорбцията на холестерол в червата, както и окислението на холестерола в кръвта, предотвратявайки по този начин една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.

 

6. Нервна система – празът съдържа магнезий, фосфор и фолиева киселина, които са важни хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране на нервната система. Те помагат да подобрите концентрацията, паметта и способността на мозъка да обработва информацията. Фолиевата киселина е от съществено значение да се предотвратят евентуални увреждания на плода.

 

7. Анемия – празът е отличен източник на желязо, който е от съществено значение за синтезата на хемоглобина (протеин в червените кръвни клетки, отговорни транспорта на кислород в тялото). Празът може да помогне в борбата с различни видове анемии, особено тези, произтичащи от недостиг на желязо. Съдържанието на витамин С помага за ефективното усвояване на желязо.

 

8. Противовъзпалително и антисептично действие –  благодарение на своите противовъзпалителни и антисептични свойства, празът може да се използва като ценен помощник за лечение на артрит, подагра и възпаление на пикочните пътища.

 

 

Източник: homecooking.about.com; www.fruitsandveggiesmorematters.org;
Източник снимка: www.pixabay.com