Искате да сте слаби, яжте сини сливи

Сините сливи са най-добрите ни съюзници в борбата с излишните килограми, защото елиминират чувството за глад, съобщава вестник Дейли 2014-08-14T07:58:10+00:00 Здравни Статии

Сините сливи са най-добрите ни съюзници в борбата с излишните килограми, защото елиминират чувството за глад, съобщава вестник Дейли мейл.

 

Специалистите по хранене обикновено съветват хората на диета, да избягват сушените плодове, тъй като имат високо съдържание на захар. Но експеримент, проведен от учени в университета в Ливърпул, всъщност показва, че консумиращите сини сливи по-лесно отслабват от тези, които не ги включват в менюто си. Причината за това е, че фибрите, които се съдържат в този плод, карат хората, подложени на диета, да се чувстват сити.
Учените провели опити със сто души от различен пол, които страдат от затлъстяване и се подлагат на специален хранителен режим. Специалистите давали по 140 грама сушени сини сливи дневно на дамите и по 170 грама на мъжете. И двете групи свалили по 1.8 килограма и намалили обиколката на талията си с 2.5 сантиметра след три месеца.

 

Експертите посочват, че високото съдържание на захари в сините сливи се компенсира от това, че те „потушават“ глада.

 

Освен че помагат в борбата с излишните килограми, сушените сливи са много полезни за здравето ни. Те стимулират перисталтиката на червата. Сините сливи се консумират много в музикалните среди, тъй като похапването им е полезно за гърлото. Те предпазват от инфаркт, инсулт, атеросклероза и други болести.

 

Доказано е, че дамите, които често консумират сини сливи, по-рядко усещат дискомфорт по време на менструалния си цикъл. В сините сливи има витамин В1, витамин В2, витамин РР, витамин С, провитамин А, минерали, калий, натрий, фосфор, магнезий и желязо. В сушените сини сливи тези полезни вещества също се запазват, но когато се изсуши, този плод съдържа повече захари и органични киселини.

 

Сушени сливи можете да си закупите или да си приготвите сами. Преди да изсушите сливите, си набавете само здрави плодове. След това ги измийте и ги подсушете добре.

 

По желание можете да премахнете костилката на сливата, но като цяло това не е нужно. Набележете си едно слънчево местенце и поставете там вестник, върху който да наредите плодовете. Сушените ви сливи ще са готови след една-две седмици.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: Maciarka/commonswikimedia