Исландски лишей

Исландски лишей

Cetraria islandica Сем. Parmeliaceae – Пармелиеви

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно талусно растение. Талусът наподобяващ храстовидно изправено, неправилно разклонено образувание. Дяловете лентовидни, кожесто-хрущяловидни, плоски, с къси тъмни реснички по ръба, отгоре зеленикавокафяви или масленозелени, отдолу сивобеленикави, в основната част често с червеникави петна, в края на силно разширените дялове с плодни тела – плоски кръгли дисковидни апотеции.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по тревисти и каменисти места в планините. Разпорстранено из всички високи планини над 1500 м надморска височина. Среща се в Северна и Средна Европа.

 

ДРОГА: Използва се талусът на исландски лишей. Дрогата притежава слаба своеобразна миризма и горчив слузест вкус.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Омекчаващо и отхрачващо.

В народната медицина исландският лишей се използва при коклюш и туберкулоза.

Една супена лъжица ситно счукана дрога се запарва с 1 чаена чаша вряла вода, разбърква се и след  изстиване се прецежда – доза за 1 ден.

 

2 чаени лъжички наситнена дрога се заливат с 2 чаши студена вода и след това се възварява. Получава се гъста, подобна на кисел маса, която се изпива за един ден.

 

20-50 г дрога се заливат с ¾ л вряща вода, след което се варят в продължение на ½  час. Получава се гъста, подобна на кисел маса, която се изпива за един ден.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia