ИШИАС

Ишиасът е често заболяване на седалищния нерв, който започва от седалищната област, върви по цялото продължение на крака отзад и стига до стъпалото.

 

 

ИШИАСОвес (Avena sativa L.)  – 1 супена лъжица овес ври в 250 г вода 15 минути и се прецежда. Пие се по 1 чаша 3 пъти дневно преди ядене. Същевременно се правят компреси  – сварява се овес и докато е горещ се слага в торбичка на болното място. Сменя се на всеки 4 часа, за да е винаги топъл.

 

 

 

ИШИАСКонски кестен (Aesculus hippocastanum) – плодове от конски кестен се счукват с дървен чук, пълни се с тях буркан до половината, долива се с 40-процентов спирт, покрива се с пергаментова хартия и се оставя да кисне 4 седмици. Прецежда се и се втрива в болните телесни части 3 пъти дневно до отшумяване на болките.

 

 

ИШИАСИШИАСЛайка (Matricaria chamomilla);

Черен бъз (Sambucus nigra) – смесват се равни части цветчета от лайка и черен бъз, намокрят се с малко вряща вода, като се стриват силно. Горещата смес се слага в торбичка, поставя се върху болното място и се привързва.

 

 

ИШИАСАрника (Arnica montana) – Свежи цветчета от арника се заливат с 30-процентов спирт (в равни количества) и престоява 14 дни. Прецежда се през тензух, като дрогата се изстисква. Втрива се в болезнените места.