Какао – суперхраната с безброй ползи за здравето ни

Шоколадът може да не е една от най-здравословните храни, но какаото пък от своя страна е призната за супер храна от векове. То съдържа ................ 2015-01-04T09:36:39+00:00 Здравни Статии

Шоколадът може да не е една от най-здравословните храни, но какаото пък от своя страна е призната за супер храна от векове. То съдържа много полезни съединения като се започне с антиоксиданти и се стигне до вещества стимулиращи дейността на мозъка и цялото тяло.

 

1. Какаото съдържа повече антиоксиданти от зеления чай – когато хората се чудят за някоя напитка която съдържа антиоксиданти, те обикновено се сещат за зеления чай или червеното вино. Но изненадващо,  какаото съдържа два пъти повече антиоксиданти в сравнение с червеното вино и до три пъти повече в сравнение с зеления чай.

 

2. Една чаша горещо какао е много по-добре, отколкото едно парче шоколад – причините, поради които шоколадът не е препоръчителен са всички наситени мазнини и захар, които той съдържа. Изпийте чаша горещо какао и ще получите всички необходими антиоксиданти и полезни вещества без мазнините.

 

3. Какаото ви помага да мислите по-добре – изследвания са установили, че какаото може да ви накара да мислите по-ясно. Флавоноидите, които се съдържат в какаото увеличават притока на кръв към мозъка и подобряват концентрацията и яснотата на мисленето ви.

 

4. Какаото може да ви помогне да отслабнете – учените смятат, че има връзка между чувствителността към инсулин и затлъстяването. Яденето на какао на зърна може да подобри вашата чувствителност към инсулина, което може да се окаже полезно за хората, които се опитват да намалят теглото си.

 

5. То съдържа само полезни за здравето мазнини – за разлика от шоколада, какаото  съдържа различни здравословни мазнини, включително олеинова киселина, която е същата мастна киселина, която се намира в зехтина. Изследванията показват, че консумацията на какао и черен шоколад може действително да намали нивата на лошия холестерол в организма.

 

6. Какаото намалява стреса – способността на какаото да успокои хора, които са под стрес била известна от векове. През 17-ти век, във Франция, какаото се използвало при изблици на гняв и лошото настроение.

 

7. Какаото се грижи за здравето на вашето сърце – то съдържа значително количество полифеноли, които учените са доказали, че могат да намалят кръвното налягане и да подобрят работата на сърцето.

 

8. Какаото е чудесен източник на магнезий – особено подходящо за жени с менструация, тъй като магнезия, води до облекчаване на нервното напрежение и предменструалните симптоми. Магнезият също намалява риска от развитието на кръвни съсиреци.

 

 

Източник: www.medicinehunter.com; www.webmd.com; healthyeating.sfgate.com
Източник снимка: www.pixabay.com