Какви мазнини трябва да консумираме за да изгорим излишните мазнини. Звучи ли ви странно?

Яжте мазнини за да изгорите излишните мазнините. Звучи страхотно, че мазнините могат да ви помогнат да изгорите мазнините .... 2015-07-27T22:14:01+00:00 Здравни Статии

Яжте мазнини за да изгорите излишните мазнините. Звучи страхотно, че мазнините могат да ви помогнат да изгорите мазнините в тялото и да контролирате килограмите. Така че, ако искате да отслабнете, трябва да включите определени видове мазнини в менюто си.

 

Не всички мазнини водят до напълняване. Има и полезни мазнини, които ще ви помогнат да отслабнете. Тези мазнини подобряват обмяната на веществата, стимулират метаболизма и подобряват цялостното здравословно състояние.

 

Ето кои мазнини ще ни помогнат да бъдем здрави и да контролираме теглото си:

 

1. Конюгирана линолова киселина (CLA) – Много хора страдат от необяснимо на пръв поглед напълняване. Това увеличаване на теглото може да се дължи на недостига на КЛА в диетата ни. Конюгираната  линолова киселина (натурална мастна киселина) увеличава капацитета на тялото за изгарянето на мазнините. Според последните проучвания е доказано, че ежедневната консумация на 3,4 грама КЛА помага за изгарянето на 9%  мазнините в тялото. По този начин тя помага за контрола на теглото. Така че е препоръчително да включите CLA в диетата си, за да изгарите излишните мазнини.

 

Източници на КЛА са: телешкото месо, яйцата, пилешкото месо, млечните продукти и др.

 

2. Омега-3 мастни киселини – те са изключително здравословни за здравето ни. Доказано е, че подобряват цялостното здравословно състояние на организма ни. Те помагат за поддържането на нивата на холестерола в норма и за намаляването риска от натрупването на подкожни мазнини. Омега-3 мастните киселини помагат да се поддържа баланса на здравословните мазнини в организма и да се изгорят излишните мазнини. По този начин те помагат да отслабнете.

 

Източник на Омега-3 мастни киселини: сардини, скумрия, сьомга, риба тон, орехи, тиквено масло, соеви продукти, сладки картофи, яйца, плодовите сокове и др.

 

4. Мононенаситени мазнини – те представляват здравословен вариант на мазнините. Те имат страхотни ефекти върху здравето. Мононенаситените мазнини понижават нивата на LDL холестерола (лошия холестерол), без да оказват влияние върху нивата на HDL холестерола (добрия холестерол). По този начин тя помага да отслабвате.

 

Източници на мононенаситените мазнини са: зехтин, соево масло, авокадо, фъстъци, фъстъчено масло, слънчогледово и сусамено семе.

 

5. Средноверижни триглицериди –  те осигуряват по-малко калории, отколкото всяка друга мазнина. Поради състава си триглицеридите се абсорбират по-лесно и помагат на тялото да използва мазнините като източник на енергия. Така че, те са активен източник на енергия по време на тренировка.

 

Предимства на средноверижните триглицериди: 

 

– Не се натрупват в тялото като мазнини
– Помагат на организма да се справи с излишните килограми
– Ускоряват метаболизма
– Отличен източник на енергия
– Повишават физическата издръжливост

 

Източници на средноверижни триглицериди: мляко, палмово масло, кокосово масло

 

Вредни за здравето са лошите мазнини като наситените или транс-мазнините. Така че се опитайте да ограничите приема на тези вредни мазнини.

 

 

Източник: www.helpguide.org; authoritynutrition.com; www.health.harvard.edu
Източник снимка: www.pixabay.com