Какви са ползите за здравето ни, когато спрем консумацията на хляб

Голямото количество хляб, присъства в ежедневното меню на много хора. Когато обаче замените белият хляб с черен, или озобщо го .......... 2015-07-13T13:08:41+00:00 Здравни Статии

Голямото количество хляб, присъства в ежедневното меню на много хора. Когато обаче замените белият хляб с черен, или изобщо го премахнете от менюто си, тялото ви ще започне да се възстановява по един изключителен начин.

 

Ето какви промени ще настъпят, когато спрете хляба:

 

1. Ще загубите тегло, причинено от натрупаната вода в тялото ви. Хлябът е богат на въглехидрати и тяхното премахване от менюто ви, ще се изрази в  изхвърлянето на натрупаните течности. Тялото натрупва въглехидратите под формата на гликоген, който задържа вода. Всеки грам въглехидрати съхранени в тялото, води след себе си от 3 до 4 пъти повече вода, която се задържа в организма.

 

2. Няма да се чувствате постоянно гладни – голямото количество въглехидрати намиращо се в белия хляб предизвиква бързо повишаване на кръвната захар и не след дълго нивото й пада рязко. Тези промени изпращат смесени сигнали към мозъка, който пък стимулира глада и жаждата и по този начин трупате излишни килограми, тъй като ниската кръвна захар води до засилване на усещането за глад.

 

Това обаче не означава, че напълно трябва да премахнете хляба от менюто си. Просто заменете белият хляб и “празните“ му калории, с пълнозърнест такъв, който регулира кръвната захар.

 

3. Ще имате повече енергия и по-добро храносмилане – за разлика от пълнозърнестия хляб, белият не съдържа необходимите фибри за нормалното функциониране на червата и храносмилането. След като замените белият хляб с пълнозърнест, храносмилателната система ще започне да функционира нормално.
Също така, въглехидратите са гориво за мозъка. Ако не поддържате функцията на мозъка с приемането на здравословна храна, това ще се отрази върху тялото ви, което ще усеща умора и липса на енергия.

 

 

 

4. Ще намалите количеството на приеманата сол – белият хляб, консумиран в големи количества ще ви донесе неприятности за здравето ви свързани с голямото количество сол. Натрият е един от основните виновници за задържането на течности в организма и отключването на заболявания като високо кръвно налягане. За да избегнете солта, отново трябва да се обърнете към пълнозърнестите варианти на хляба или пък да си правите домашен хляб.

 

 

 

Източник: food.allwomenstalk.com; www.gnet.org; www.nhs.uk
Източник снимка: www.pixabay.com